Ministrul Sorin Grindeanu anunță investiții de 1 miliard de euro pentru dezvoltarea Portului Constanța

Ministrul Transporturilor a anunțat că Guvernul a aprobat investiții masive pentru dezvoltarea Portului Constanța Sud. 1 miliard de euro vor fi alocați de Executiv pentru modernizarea Molurilor III S și IV S, care reprezintă un obiectiv strategic de interes național, a transmis Sorin Grindeanu pe Facebook.

07 mart. 2024, 19:08
Ministrul Sorin Grindeanu anunță investiții de 1 miliard de euro pentru dezvoltarea Portului Constanța

Executivul a aprobat în ședința de Guvern de azi, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Memorandumul cu tema „Realizarea lucrărilor de infrastructură, căi de acces și utilități, în vederea dezvoltării de terminale specializate în Portul Constanța Sud – Molurile IIIS și IVS”.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că Executivul a decis astăzi că dezvoltarea Portului Constanța Sud, prin investiții masive în Molurile III S și IV S, reprezintă un obiectiv strategic de interes național.

Astfel, după finalizarea lucrărilor, Portul va putea opera nave de mare capacitate inclusiv la cele aproximativ 17 dane de mare adâncime nou create.

Mai exact, potrivit Studiului de Prefezabilitate întocmit de către CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, valoarea estimată pe cele 2 obiective și caracteristicile tehnice sunt următoarele:

– Mol III S – 305,6 milioane euro; 45 ha platformă de operare, 11 ha zonă logistică, 7 dane (adâncime la dană -16,5 m)

– Mol IV S – 815 milioane euro; 110 ha platformă operare, 25 ha zonă logistică, 10 dane (dintre care 5 dane cu adâncimea -16,5 m şi 5 dane cu adâncimea de -19 m).

Prin noi terminale specializate, Portul Constanța își va consolida statutul de principal port la Marea Neagră și își va spori avantajele economice și logistice„, a scris ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.