Ministrul Stelian Ion a găsit soluția pentru MAGISTRAȚI ca „să nu se mai pensioneze devreme”

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat că se va interveni pentru a încuraja magistraţii să-şi continue activitatea mai mulţi ani, în condiţiile în care mulţi se pensionează în jurul vârstei de 50 de ani, o soluţie fiind aceea de a li se atribui mai puţine dosare spre soluţionare.

12 feb. 2021, 23:07
Ministrul Stelian Ion a găsit soluția pentru MAGISTRAȚI ca „să nu se mai pensioneze devreme”

Ministrul Stelian Ion a afirmat vineri seara, la TVR 1, că se poate interveni „prin acordarea unor condiţii bune magistraţilor, un număr mai mic de dosare de soluţionat, astfel încât să nu simtă o presiune foarte mare care să îi facă la un moment dat să îşi dorească la 48 până la 50 de ani să iasă la pensie”.

„Să îşi dorească să îşi desfăşoare activitatea până la o vârstă înaintată, să se bucure sistemul judiciar de experienţa lor. E foarte importantă experienţa în acest domeniu”, a mai spus Stelian Ion.

„Nu este oportună creşterea vârstei de pensionare”

Ministrul Justiţiei a afirmat, în urmă cu o lună, că nu este oportună creşterea vârstei de pensionare a magistraţilor, însă va propune abrogarea textului de lege referitor la pensionarea anticipată.

„În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectul vârstei de pensionare a magistraţilor, am ajuns la concluzia că nu este oportună creşterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2022”, a precizat Stelian Ion, citat într-un comunicat al ministerului transmis în 7 ianuarie.

CSM a dat aviz negativ pentru proiectul de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie
El a adăugat că o prioritate va fi încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem. „Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găsi soluţii pentru încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem, să contribuie cu experienţa lor la îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie şi să se simtă pe deplin apreciaţi pentru munca pe care o depun”, precizează ministrul Justiţiei.

Pe 31 decembrie, Stelian Ion declarase, în prima sa conferinţă în calitate de ministru al Justiţiei, că urmează să propună creşterea vârstei de pensionare pentru magistraţi, astfel încât să se evite situaţiile în care judecători sau procurori să se pensioneze la 48 de ani, scrie Agerpres.

Ministrul Stelian Ion: Să condiţionezi obţinerea de imunităţi suplimentare de desfiinţarea SIIJ e o greşeală şi e un semnal foarte greşit pe care îl dă CSM

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, afirmă că există unii judecători şi procurori care îşi doresc obţinerea de noi imunităţi faţă de cele de care magistraţii beneficiază în prezent, imunităţi legate de punerea în mişcare a acţiunii penale sau trimiterea în judecată a unui magistrat. „Însă să condiţionezi obţinerea de imunităţi suplimentare de desfiinţarea SIIJ e o greşeală şi e un semnal foarte greşit pe care îl dă, în opinia mea, CSM-ul. (…) Mai vor unii dintre judecători sau procurori, unii spun nu majoritatea, alte imunităţi care ar însemna să stea punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un magistrat în pixul unui om, respectiv procurorul general, oricare ar fi el, şi trimiterea în judecată, la fel, în decizia unui grup restrâns de persoane, o secţie din cadrul CSM”, susţine ministrul.

„Faptul că în discuţie, inclusiv în dezbaterea din cadrul CSM, s-a pus problema unor garanţii, însemnând acestea cerute de unii judecători şi procurori – nu foarte mulţi, în opinia mea – fiind superimunităţi, lucrul ăsta nu ar trebui să constituie un impediment pentru că putem rezolva problema SIIJ într-o primă variantă şi, dacă vorbim de garaţii suplimentare, putem discuta pe legile justiţiei care vor veni, la fel, în Parlament. Însă să condiţionezi obţinerea de imunităţi suplimentare de desfiinţarea SIIJ e o greşeală şi e un semnal foarte greşit pe care îl dă, în opinia mea, CSM-ul”, a afirmat ministrul Justiţiei vineri seară, la TVR.

Stelian Ion a susţinut că imunităţile, inclusiv ale parlamentarilor, ar trebui înlăturate – „să fie păstrate doar imunităţile pentru votul acordat, pentru opiniile politice”.

„În prezent, judecătorii beneficiază de o categorie de imunităţi: pentru percheziţii, pentru reţineri şi arestări. Mai vor unii dintre judecători sau procurori, unii spun, nu majoritatea, alte imunităţi care ar însemna să stea punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un magistrat în pixul unui om, respectiv procurorul general, oricare ar fi el, şi trimiterea în judecată, la fel, în decizia unui grup restrâns de persoane, o secţie din cadrul CSM”, a adăugat el.