Ministrul taiwanez de externe avertizează: China pregăteşte o invazie în insulă

China folosește manevrele militare lansate cu șase zile în urmă, în semn de protest față de vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor Congresului SUA Nancy Pelosi în Taiwan drept pretext pentru a se pregăti de o invazie în insula ce se autoguvernează în mod democratic, a avertizat marţi ministrul taiwanez de externe.

09 aug. 2022, 11:12
Ministrul taiwanez de externe avertizează: China pregăteşte o invazie în insulă

Taiwanul revendicat de China drept teritoriu al său nu se va lăsa intimidat, în ciuda faptului că Beijingul îşi continuă exerciţiile militare în Strâmtoarea Taiwan, trecând în mod repetat linia de demarcaţie neoficială, a declarat Joseph Wu într-o conferinţă de presă la Taipei.

„China utilizează exerciţiile pentru a pregăti o invazie în Taiwan”, a insistat Wu, lansând un apel la sprijin internaţional pentru a „proteja pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”.

„Au loc exerciţii militare la scară largă, lansări de rachete, precum şi atacuri cibernetice, o campanie de dezinformare şi de coerciţie economică într-o tentativă de a slăbi moralul populaţiei în Taiwan”, a mai spus el.

Ministrul taiwanez de externe face aceste declarații în contextul escaladării tensiunilor militare după prelunfirea exercițiilor chineze, considerate a fi cele mai mari făcute vreodată în jurul insulei. Aceste exerciții militare ar fi trebuit să se încheie duminică, însă ele au continuat. Vorbim despre manevre ce au cuprins lansări de rachete balistice și simulări de atacuri maritime și aeriene în spaţiul aerian şi maritim din jurul Taiwanului.

După ce a plecat președintele Camerei Reprezentanţilor de la Taipei, vineri, China a renunţat, de asemenea, la unele linii de comunicare cu SUA, inclusiv discuţii între comandanţii militari la nivel înalt şi convorbiri despre schimbările climatice.

Apoi, marți, Taiwan a început propriile exerciții cu tiruri de artilerie cu miniție reală, simulând acţiuni de apărare a insulei împotriva unei posibile invazii chineze în sudul comitatului Pingtung (sud).

Exerciţiile, a căror a doua etapă este prevăzută pentru joi, implică desfăşurarea mai multor sute de soldaţi şi a aproximativ 40 de obuziere, a indicat armata taiwaneză, citată de agenţia franceză de presă.

Oficialii din Taiwan susțin că exercițiile au fost programate dinainte și că nu reprezintă un răspuns la manevrele chineze în curs de desfăşurare. De altfel, insula organizează în mod regulat exerciţii militare care simulează o ripostă la o posibilă invazie chineză.