Ministrul Transporturilor spune că salariul mediu al angajaților de la Metrorex e de 10 mii de lei lunar. Liderul de sindicat îl contrazice: „Nu e bine informat”

Venitul mediu al salariaților din cadrul Metrorex este de 10 mii de lei lunar, a anunțat ministrul Transporturilor. Cătălin Drulă a mai pus că în condiții de pandemie și de reducere a numărului de călătorii cu metroul, regia a crescut cu 18% salariile angajaților și a suplimentat numărul de salariați cu 1.300.

31 ian. 2021, 17:31
Ministrul Transporturilor spune că salariul mediu al angajaților de la Metrorex e de 10 mii de lei lunar. Liderul de sindicat îl contrazice: „Nu e bine informat”

„Metrorex, din păcate, este într-o situaţie financiară şi structurală, de cheltuieli, foarte dificilă. Subvenţia pentru această companie, cred că acum cinci -şase ani era, din bugetul de stat, undeva la 250 de milioane de lei. Anul trecut s-au plătit 687 de milioane de lei. Ca să faceţi o comparaţie de mărime, bugetul Ministerului Transporturilor, pe bani europeni – este 14 miliarde per ansamblu – dar pe bani europeni e undeva în zona 6-7 miliarde. Deci 10% sau mai mult din banii întregii ţări, care sunt pentru toată reţeaua, să se ducă către subvenţionarea metroului din Bucureşti. Iar nevoile pentru anul 2021 sunt mai mari.

Metrorex a cerut chiar 1,1 miliarde de lei. Numai salariile sau cheltuielile salariale pe 2021 sunt mai mari cu 200 de milioane de lei ca în 2020 ca urmare a măsurilor luate anul trecut. A fost o creştere a Contractului colectiv de muncă aprobată şi înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă cu 18%. Deci, în vremuri de pandemie în care călătoriile cu metroul s-au prăbuşit şi, prin urmare veniturile companiei s-au prăbuşit, acolo conducerea şi partenerul social au decis că este o mişcare înţeleaptă această creştere de salarii”, a declarat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă la Digi 24, citat de news.ro.

Zece mii de lei. Atât spune ministrul Transporturilor că este venitul mediu din cadrul Metrorex.

„Este o dublare a cât era acum trei-patru ani, prin 2017. Anul trecut s-au angajat 1300 de oameni la Metrorex, e adevărat că 900 dintre ei sunt pentru capătul liniei M5. (…) În plus, mai sunt încă 300 de angajări, în total cifra cred că de 1300 şi ceva de angajări”, a adăugat ministrul.

Liderul de sindicat din Metrorex are o altă părere: Domnul ministru nu e bine informat

Drulă este contrazis de liderul de sindicat din Metrorex, Ion Rădoi, care a precizat că ministrul nu e bine informat și că „este vorba de un venit care poate să apară în condiţiile în care anumiţi salariaţi lucrează zi, noapte, sărbători, sâmbăta, duminica”.

”Domnul ministru se pare că nu este bine informat. Nu este (10.000 de lei – n.r.) Ar fi bine să fie aşa! Nu trebuie ca să ne uităm că unii obţin anumite venituri, nu e vorba doar de salariul tarifar.”, a explicat Rădoi.

Salariile angajaților au crescut, într-adevăr, mai spune liderul de sindicat, dar nu depășesc 7.000 de lei.

„Nu cred că depăşesc 7.000 în niciun caz. Dar probabil că domnul ministru a luat, ştiu eu, poate salariul unui director, că până la urmă e director de metrou. Îl rog să se informeze, să nu mai iasă cu asemenea bombe”, a adăugat sindicalistul.

Ion Rădoi a mai spus că salariul tarifar al angajaților Metrorex este în mediede 4.000 de lei. La acesta se adaugă sporuri de noapte, de de sfârşit de săptămână, sporturi de sărbători şi altele.

În privința afirmațiilor legate de angajarea a 1.300 de oameni noi anul trecut, Rădoi a spus că urmează să fie angajați oameni noi fiindcă mai mult de 500 s-au pensionat în 2020.

„Oameni în plus au fost (angajaţi – n.r.) v-am sus, că au ieşit la pensie. Păi cu cine vreţi să ţinem metroul în picioare? (…) Nu am angajat 1300, ne-ar trebui 1300. Nu ştiu exact numărul, că nu eu îi angajez”, a explicat Ion Rădoi.