Ministrul turc de Interne şi-a dat demisia după ce a anunţat izolarea populaţiei din Istanbul şi alte 30 de oraşe

Influentul ministru turc de interne, Süleyman Soylu, şi-a prezentat duminică demisia după ce a fost aspru criticat pentru modul în care a gestionat izolarea populaţiei în scopul de a opri răspândirea noului coronavirus.

12 apr. 2020, 19:52
Ministrul turc de Interne şi-a dat demisia după ce a anunţat izolarea populaţiei din Istanbul şi alte 30 de oraşe

Fie ca naţiunea mea, căreia nu am vrut niciodată să-i fac rău, şi preşedintele nostru, căruia îi vor fi credincios toată viaţa, să mă ierte. Părăsesc funcţia de ministru de interne pe care am avut onoarea să o îndeplinesc„, a declarat Süleyman Soylu într-un comunicat.

Vineri seară, Ministerul de Interne a luat prin suprindere milioane de turci anunţând intrarea în vigoare două ore mai târziu a interdicţiei de părăsire a domiciliului timp de 48 de ore în cele mai mari 30 de oraşe din ţară. Acest anunţ de ultim moment a făcut ca mii de turci în panică să se precipite în magazine pentru a face provizii, fără a ţine cont de regulile de distanţare socială.

Numeroşi opozanţi şi internauţi au criticat ulterior guvernul pentru modul în care a fost pusă în aplicare izolarea populaţiei, acuzând autorităţile că periclitat viaţa a mii de persoane. Exprimându-se după scenele de haos de vineri seară, Süleyman Soylu a subliniat că măsura de izolare s-a derulat în cadrul „instrucţiunilor preşedintelui nostru”, Recep Tayyip Erdogan.

Citeşte şi COVID-19 nu face discriminări. Preşedintele Bursei mexicane, ucis de noul coronavirus

Duminică, Süleyman Soylu şi-a asumat însă „întreaga responsabilitate pentru punerea în aplicare a acestei măsuri”. „A fost vorba despre o măsură luată de bună-credinţă, vizând să încetinească pe cât posibil răspândirea pandemiei în cursul weekendului„, a adăugat el.

Izolarea, care se va încheia duminică la miezul nopţii, a fost decretată în contextul în care pandemia de COVID-19 s-a accelerat în ultimele zile în Turcia.

Circa 57.000 de persoane au fost infectate şi aproximativ 1.200 au murit, potrivit ultimului bilanţ prezentat duminică de Ministerul Sănătăţii.