Ministrul Violeta Alexandru: Ministerele, prefecturile să publice din oficiu informaţii privind salarizarea angajaţilor

Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic va cere, în următoarea săptămână, ministerelor și prefecturilor să publice din oficiu un set suplimentar de date privind executarea contractelor de achiziții, aspecte privind salarizarea personalului, precum și numele celor care ocupă funcții de conducere, a anunțat, joi, ministrul Violeta Alexandru.

28 ian. 2016, 15:42
Ministrul Violeta Alexandru: Ministerele, prefecturile să publice din oficiu informaţii privind salarizarea angajaţilor

„În următoarea săptămână, vom cere ministerelor și prefecturilor să publicăm din oficiu un set suplimentar de date care nu sunt interzise de lege, dar care nu au fost până acum afișate pentru informarea societății civile, deși aceasta de nenumărate ori a făcut un apel la transparență vizavi de ele. Mă refer la executarea contractelor de achiziții, cu foarte multe detalii care să ne arate o poză reală a modului în care se execută contractele și nu numai, cu privire la câștigătorii procedurilor de licitații”, a afirmat Violeta Alexandru, la o conferință de presă, la Palatul Victoria.

Citeşte şi: TOPUL celor mai mari salarii câştigate în ministere. Consilieri „scumpi”, la Muncă. Cine ia cei mai mulţi bani

Potrivit ministrului, trebuie publicate din oficiu și aspecte privind salarizarea personalului — pragurile de salarizare din instituțiile publice, dar și persoanele care ocupă funcții de conducere în instituțiile publice, scrie Agerpres.

Violeta Alexandru a adăugat că un alt obiectiv este transparentizarea ședințelor de Guvern și, ca un pas înainte, începând de miercuri, memorandumurile, cu excepția celor clasificate, sunt publice. Ea a explicat că urmează ca actele normative care intră în ședința de Guvern, având toate avizele obținute, să fie, de asemenea, date publicității înainte de a fi dezbătute.

Întrebată despre obiectivul asumat de minister privind accesul public la stenogramele ședințelor de Guvern, Violeta Alexandru a precizat că se documentează pe această temă și nu a găsit prea multe exemple în acest sens în Europa.

„Sunt într-o amplă documentare cu privire la aceste subiect, vizavi de practici europene. Este o preocupare majoră a mandatului meu și am nevoie de câteva repere vizând practici similare din Europa. Pentru moment nu am găsit prea multe exemple ca și acest aspect să fie public și voi analiza și avea un punct de vedere în scurt timp. (…) Documentez sub spectrul juridic cu specialiștii din Secretariatului General al Guvernului, Cancelaria prim-ministrului. (…) Am susținerea premierului pentru creșterea transparenței guvernamentale”, a spus Violeta Alexandru.

Citeşte şi: Veste proastă pentru români. Se scot sporurile din salariul de bază. Vezi NOUA GRILĂ DE SALARIZARE pentru anul 2016

Potrivit unui document publicat pe site-ul Guvernului în 15 ianuarie, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic își propune, ca priorități, promovarea, până în martie, a unei hotărâri de Guvern privind accesul publicului la documentele din mapa ședinței de Guvern sau la stenogramele reuniunilor Cabinetului.


loading...