Ministrul Virgil Popescu vrea ca anul viitor să fie extrase gaze din Marea Neagră: Vreau o nouă lege cu acordul tuturor partidelor!

Ministrul Energiei are planuri mărețe. Virgil Popescu spune că luna aceasta vrea o lege offshore aprobată în Parlaent și agreată de toate partidele pentru a extrage gaze din Marea Neagră.

03 oct. 2021, 23:12
Ministrul Virgil Popescu vrea ca anul viitor să fie extrase gaze din Marea Neagră: Vreau o nouă lege cu acordul tuturor partidelor!

Ministrul Virgil Popescu vrea ca anul viitor să fie extrase gaze din Marea Neagră. Guvernantul PNL spune că preţul gazului a crescut de la 22 de euro, la 70 de euro.

Ministrul Virgil Popescu vrea ca anul viitor să fie extrase gaze din Marea Neagră: Vreau o nouă lege cu acordul tuturor partidelor!

„Fenomenul scumpirii este global nu mai este european. S-a triplat preţul certificatului de CO2. S-a scumpit preţul energiei electrice produsă din combustibil fosil. De la 1 iulie, preţul gazului s-a triplat pe pieţele regionale. Federaţia Rusă face presiuni pentru deschiderea Nord Stream 2. Preţul gazului a crescut de la 22 de euro, la 70 de euro. Energia electrică produsă pe bază de gaze s-a scumpit şi ea. Şi pe piaţa bursieră, preţul energiei a crescut.

Citește și: Mihai Tudose, despre creşterea preţului energiei: „PSD a depus un amendament ca legea consumatorului vulnerabil să intre în vigoare în septembrie, dar Cîţu a votat împotrivă”
 

România a avut tot timpul nevoie iarna de gaze de import. Avem resurse, dar consumul României este mai mare decât producţia. În 2020, am importat 23%, anul acesta importăm 28-29%. România este producătoare de gaze şi importă cât are nevoie. De la sfârşitul anului, sper să aducem şi gaz azer în România. Exxon şi OMV s-au retras din cauza ordonanţei 114. A fost o prostie plafonarea preţurilor la producător. Ne apropiem de final cu cumpărarea părţii Exxon de către Romgaz.

Statul român prin Romgaz va avea acces la jumătate din resursele din Marea Neagră. Vom avea acces şi la 20% din resurse prin OMV Petrom. CEO-ul de la OMV mi-a zis că sunt interesaţi în continuare de exploatare. Investitorii doresc o scădere a fiscalităţii în Legea Offshore. Va fi o lege în Parlament, asumată de toate partidele. În octombrie, în această sesiune parlamentară, vreau să aprobăm Legea Offshore. Primul gaz scos din Marea Neagră va fi în 2026. Pe un alt perimetru, anul viitor vom avea primele gaze scoase din Marea Neagră. 1 miliard de metri cubi pe an vor intra în sistemul naţional de transpor”, a declarat ministrul, la Aleph News.

Citește și: Scandal pe piaţa energiei electrice: Există furnizori care au contracte cu clienţii casnici, dar nu le mai pot livra energie. Măsurile dure anunţate de ministrul Energiei!