Minivacanţă de Paşte 2022. Când începe şi câte zile libere au românii. Ce se întâmplă cu românii de alte religii

În 2022, Paştele Ortodox o să fie sărbătorit pe 24 aprilie, iar românii vor beneficia de patru zile libere legale, începând cu Vinerea Mare. 

08 apr. 2022, 12:23
Minivacanţă de Paşte 2022. Când începe şi câte zile libere au românii. Ce se întâmplă cu românii de alte religii

Minivacanţa de Paşte 2022 începe pe data de 22 aprilie, în Vinerea Mare. După aproape 3 luni fără nicio zi liberă legală, românii se vor bucura în sfârşit de o minivacanţă în luna aprilie. Angajaţii vor beneficia de patru zile libere legale de Paşte, începând cu Vinerea Mare.

Astfel, angajaţii vor beneficia de o minivacanţă de Paşte de vineri până luni, între 22 şi 25 aprilie 2022.  Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii de la stat care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu. Dacă angajatorul refuză să ofere aceste beneficii angajatului riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Horoscop Paşte 2022. Trei zodii care vor avea o minivacanţă de coșmar. Nimic nu va merge conform planurilor
În plus, angajaţii care aparţin altor culte religioase, în afară de cele creştine, mai beneficiază de încă două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele respective. Aceste două zile se vor acorda în alte zile decât cele care se află pe lista de mai sus.

În anul 2022, Paștele catolic este sărbătorit cu o săptămână înaintea Paștelui ortodox. Acest lucru înseamnă că toți românii care sărbătoresc Paștele catolic 2022 se vor bucura de zile libere la jumătatea lunii aprilie. Pentru că Paștele catolic pică pe 17 aprilie 2022, angajații de la stat și de la privat vor beneficia de mai multe zile libere, după cum urmează:

15 aprilie- Vinerea Mare
17-18 aprilie- prima și a doua zi de Paște
Fie că sunt angajați la stat, fie că lucrează la privat, românii care sărbătoresc Paștele catolic vor beneficia de o minivacanță de 4 zile, urmând să se întoarcă la job pe data

Ce zile libere sunt în anul 2022
Conform Codului Muncii, zilele libere legale în anul 2022 vor cădea în felul următor:

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
22 aprilie — Vinerea Mare,
24 -25 aprilie — Paște ortodox 2022
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie — Ziua Copilului
12 iunie (duminică) – Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul
Minivacanţă de 1 decembrie, aprobată deja de Guvern

Guvernul și-a mai luat o grijă de pe cap. A decis încă din luna ianuarie ca ziua de 2 decembrie să fie una liberă. Formează deja tradiționala punte care asigură o minivacanță de 5 zile libere de pe 30 noiembrie 2022 până pe 5 decembrie 2022.

Ziua cădea vineri între sărbătorile legale de 30 noiembre 2022, Ziua Sfântului Andrei și 1 Decembrie 2022, Ziua Națională și weekendul de 3-4 decembrie 2022.

Zile libere Paşte 2022: Minivacanţă de patru zile în luna aprilie pentru salariați. Cum va fi de 1 Mai
Guvernul nu s-a mai complicat să aștepte până în toamnă și a decis să acorde deja liber și pentru vineri, 2 decembrie, înainte de weekend, astfel că românii ar urma să aibă o minivacanță de 5 zile la începutul lunii decembrie.

Autorităţile vor să afle care mai este populaţia României, după o pauză de 11 ani, astfel că a început recensământul populaţiei şi locuinţelor din România. Una dintre etape este autorecenzarea şi care este disponibilă până pe 15 mai. Aceasta vine cu o zi liberă din partea angajatorilor.

Cei care nu așteaptă acasă vizita recenzorilor, au parte de o zi liberă plătită, fie că lucrează la stat sau la privat. Pentru a beneficia însă de asta, trebuie să se autorecenzeze și să urmeze toți pașii de pe platforma de autorecenzare. De aseemenea, a rămas în vigoare ziua liberă pentru vaccinare. Şi cei care donează sânge beneficiază de o zi liberă.