Minivacanţă pentru bugetari de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie. Când se recuperează liberul din 29 noiembrie

Guvernul trebuia să adopte în şedinţa de marţi un proiect de Hotărâre privind stabilirea zilei de 29 noiembrie 2021 ca zi liberă. Ministerul Muncii a venit cu această propunere pentru a face o punte între zilele libre din weekend şi liberele legale conform Codului Muncii, respectiv 30 noiembrie - de Sfântul Andrei şi 1 decembrie - Ziua Naţională a României. Şedinţa de Guvern de marţi s-a anulat!

23 nov. 2021, 14:48
Minivacanţă pentru bugetari de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie. Când se recuperează liberul din 29 noiembrie

Ziua de 29 noiembrie urmează să fie declarată zi liberă pentru angajaţii de la stat. Guvernul urma să aprobe în şedinţa de marţi o HOTĂRÂRE privind stabilirea acestei zile ca zi liberă pentru bugetari.

„Art. 1. — (1) Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, ziua de 29 noiembrie 2021 se stabilește ca zi liberă”, se arată în proiectul hotărârii.

Cu puţin timp înainte de începerea şedinţei de la Palatul Victoria, reprezentanţii Guvernului au anunţat că şedinţa se amână pentru o dată ce va fi stabilită ulterior.

Citeşte şi: Minivacanţa de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie. Cum pot primi zile libere şi angajaţii din privat

Minivacanţă pentru bugetari de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie. Când se recuperează liberul din 29 noiembrie

Bugetarii vor beneficia de o minivacanţă la sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie. Ziua de 29 noiembrie va fi recuperată prin prelungirea programului de lucru în instituţiile statului până la 31 decembrie 2021.

„Pentru recuperarea zilei de muncă stabilită ca zi liberă potrivit alin. (1), instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2021 potrivit planificărilor stabilite”, se mai arată în proiectul hotărârii.

Nu vor beneficia de zi liberă în data de 29 noiembrie angajaţii a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

„Prevederile art. 1 nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul
instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie 2021 şi nici participanţilor în aceste procese”, se mai arată în document.

Citeşte şi: Zile libere pentru elevi şi profesori la final de noiembrie. Când vor fi recuperate

HG-56

Proiectul de Hotărâre aduce şi unele clarificări cu privire la plăţile care au scadenţă în ziua de 29 noiembrie.

„În ziua de 29 noiembrie 2021, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de
încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

Operaţiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăţi unităţilor Trezoreriei Statului în data de 26 noiembrie 2021 se înregistrează în contabilitatea acestor unităţi cu data de 29 noiembrie 2021.

Operaţiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăţi unităţilor Trezoreriei Statului în data de 29 noiembrie 2021 se înregistrează în contabilitatea acestor unităţi cu aceeaşi dată.

Eventualele retururi la încasare aferente operaţiunilor înregistrate la unitățile Trezoreriei Statului în data de 26 noiembrie 2021 se întocmesc de acestea cu data de 29 noiembrie 2021.

Eventualele retururi la încasare aferente operaţiunilor înregistrate la unitățile Trezoreriei Statului în data de 29 noiembrie 2021 se întocmesc de acestea cu data de 2 decembrie 2021.

Prin ordin al ministrului finanţelor se poate stabili şi desfăşurarea altor operaţiuni prin Trezoreria
Statului.

Unităţile/Subdiviziunile administrativ-teritoriale, care în data de 29 noiembrie 2021 au scadenţă
la obligaţiile de plată aferente convenţiilor de împrumuturi din venituri din privatizare, potrivit
scadenţarelor de plată anexate acestora la convenţiile de împrumut, vor efectua plata sumelor scadente înaintea acestei date”, se mai arată în proiectul de hotărâre de Guvern.