Minor ținut drept sclav de un cioban din Brașov. Procurorii DIICOT au dispus percheziții de amploare

Un nou caz de sclavie șochează România. Un minor ar fi fost ținut drept sclav, în condiții foarte grele, de proprietarul unei stâne din Brașov. Copilul trăia într-o cușcă, iar hrana îi era insuficientă și de proastă calitate.

03 apr. 2024, 11:43
Minor ținut drept sclav de un cioban din Brașov. Procurorii DIICOT au dispus percheziții de amploare
Minor ținut drept sclav de un cioban din Brașov. Procurorii DIICOT au dispus percheziții de amploare

În cursul zilei de miercuri, polițiștii și procurorii DIICOT efectuează două percheziții la stâne din județul Brașov, unde un minor ar fi fost exploatat prin muncă și ar fi fost ținut închis într-o cușcă.

Citește și: Sclavie modernă în propria țară. Românii, umiliți de milionarul din Austria. Angajații au intrat în greva foamei: „Toate firmele austriece se comportă porcește!”

Minor ținut drept sclav de un cioban din Brașov

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 2018 – 2022, minorul ar fi fost supus la condiții grele de muncă de către proprietarul unei stâne din județ și ar fi fost agresat în mod repetat.

„La data de 03.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov împreună cu polițiști din cadrul B.C.C.O. Brașov efectuează percheziții domiciliare la două așezări pastorale (stână și grajduri) situate pe raza județului Brașov, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori și rele tratamente aplicate minorului.

Din cercetările efectuate într-o cauză penală, finalizată prin trimiterea în judecată a trei inculpați (rechizitoriul din 11.01.2024), a reieșit faptul că în perioada 2018 – 2022 aceeași victimă minoră, a fost exploatată prin obligarea la muncă în condiții deosebit de grele de către un făptuitor, proprietar al unor stâne situate pe raza unei comune din județul Brașov. Persoana vătămată minoră a fost agresată în mod repetat, adăpostită într-o cușcă amenajată la stână, fără minime condiții de igienă și ținută într-o continuă stare de aservire”, a transmis DIICOT într-un comunicat de presă.

Minor ținut drept sclav de un cioban din Brașov. Procurorii DIICOT au dispus percheziții de amploare

În urma audierilor desfășurate la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov, trei inculpați au fost trimiși în judecată într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori și rele tratamente aplicate minorului.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul IJJ Brașov. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

În februarie 2024, procurorii DIICOT şi poliţiştii BCCO au efectuat o serie de percheziţii în judeţul Giurgiu, într-un dosar de trafic de persoane în formă continuată, în care doi membri ai unei familii ar fi recrutat şi adăpostit, într-o anexă improvizată a locuinţei lor, şase persoane pe care le-ar fi exploatat prin supunerea la muncă fizică şi ţinerea în stare de sclavie. Un alt caz de sclavie a intrat în atenția DIICOT luna trecută, iar trei români au fost reţinuţi în Spania, după ce ar fi sechestrat şi exploatat prin muncă mai mulţi români timp de mai bine de doi ani de zile.

Citește și: Nicolae Ciucă, despre traficul de persoane: ”Este o formă de sclavie modernă faţă de care Guvernul are toleranţă zero”