Miracolul din Rusia: Cine a fost singurul supravieţuitor al familiei regale Romanov FOTO

În grădinile din Windsor, Marea Britanie, există un mormânt pe care scrie "Aici se odihneşte Joy", dar în spatele acestei propoziţii se află o poveste incredibilă care vine tocmai din Rusia, la începutul secolului al XX-lea.

28 ian. 2014, 07:29

Mormântul nu este al unui om, ci al unui câine din rasa spaniel, care i-a aparţinut fiului ultimului monarh al Rusiei, ţarul Nikolai II Romanov. El a fost executat în Casa Ipatiev, alături de soţia sa, împărăteasa Alexandra, cinci copii şi patru servitori de către comunişti, pe 17 iulie 1918, în Yekaterinburg.

Cum a ajuns câinele lor să fie înmormântat în Anglia, lângă Castelul windsor, este o poveste puţin cunoscută chiar şi de istoricii ruşi.

Joy era prietenul cel mai bun al prinţului Alexei, fiul de 13 ani al ţarului Nikolai şi s-a crezut, pentru mult timp că a fost şi el împuşcat de bolşevici, care nu mai doreau să rămână nicio urmă a familiei Romanov, pe care o învinovăţeau pentru problemele de atunci.

S-a descoperit, însă, că în timp ce alţi doi câini ai familiei regale au fost şi ei împuşcaţi, unuia dintre soldaţii bolşevici i s-a făcut milă de Joy şi l-a lăsat să trăiscă.

Soldaţii s-au retras, însă după ce s-au întors, peste opt zile, l-au găsit pe Joy alergând prin curte, într-o stare deplorabilă, înfometat, potrivit The Siberian Times.

Joy a ajuns, în cele din urmă, acasă la colonelul Pavel Rodzianko, care lucra alături de  British Expeditionary Force, în Siberia. Britanicii au fost daţi afară din Rusia de către bolşevici, iar Rodzianko l-a luat pe Joy cu el în Anglia.

„Cu inimile îngreunate am plecat din Vladivostok. Joy, micuţul spaniel bolnav, care şi-a văzut stăpânul omorât, în acea noapte oribilă, a călătorit cu mine. Nu am mai văzut Rusia de aunci”, scria Rodzianko în cartea sa, Tattered Banners.

Joy a trăit pentru tot restul vieţii, confortabil, undeva pe strada Clewer Hill din Windsor.