Mirajul morţii. Cele mai populare 10 locuri din lume, pentru sinucigaşi GALERIE FOTO

Sinuciderea este recunoscută ca fiind ultima expresie a disperării unei persoane şi chiar dacă omul care ia decizia de a muri ar putea găsi un sentiment de pace în această decizie, familia şi prietenii sunt lăsaţă într-un vârtej al devastării şi durerii. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătatii, anual se consemnează peste un milion de sinucideri, ceea ce înseamnă că, la fiecare 40 de secunde, undeva în lume, un om îşi pune capăt zilelor. În mod ironic, aceste acte disperate de auto-distrugere au loc în unele dintre cele mai frumoase locuri din lume.

20 ian. 2013, 19:10

10. Podul Coronado, San Diego (California)

Are o înălţime de 60 de metri, iar din 1972 până în 2000 peste 200 de persoane s-au aruncat în apă de pe structurile sale. Singurul an în care nu s-a înregistrat nicio sinucidere aici a fost 1984. Pe pod au fost montate telefoane, iar cei disperaţi sunt rugaţi să sune, pentru a fi consiliaţi. În 12 cazuri, persoanele care s-au aruncat de pe acest pod au supravieţuit.

9. Podul Humber, East Yorkshire and North Lincolnshire (Anglia)

În medie, aici au loc şapte sinucideri pe an. Din 1981 (anul inaugurării) până în 2007 peste 200 de persoane şi-au găsit sfârşitul în apele reci ale râului, sărind de la 30 de metri înălţime. Cinci persoane au supravieţuit de-a lungul vremii saltului, două dintre ele fiind o femeie, Angela Schuman, care a sărit împreună cu fiica ei, într-un caz care a făcut vâlvă în 2005.

8. Podul Sunshine Skyway – Tampa Bay (Florida)

Noul pod a fost deschis în 1987, iar până în 2009 aici au murit 207 oameni. În ciuda înălţimii de 53 de metri, alte 34 de persoane au supravieţuit saltului. Din 1999, pe pod sunt patrule tocmai cu scopul de a împiedica sinuciderile, dar chiar şi aşa rata acestora nu a scăzut semnificativ. Media este de 9 sinucideri pe an.

7. Podul West Gate, Melbourne (Australia)

Încă dinainte de a fi terminat podul a făcut victime. Pe 15 octombrie 1970 o parte din el s-a prăbuşit şi a omorât 35 de muncitori. A fost dat în folosinţă în 1978 şi, potrivit rapoartelor poliţiei, o dată la trei săptămâni o persoană se aruncă de la înălţimea de 58 de metri a podului şi îşi găseşte sfârşitul în apă. Un studiu efectuat asupra sinucigaşilor din perioada 1991-1998 s-a constatat că 74 la sută dintre aceştia erau bărbaţi. Din 2008 podul este prevăzut cu o barieră temporară contra sinuciderilor, care a redus simţitor numărul celor care au încercat să se arunce de pe pod.

6. Beachy Head – East Sussex (Anglia)

În fiecare an, aproximativ 20 de persoane aleg să-şi pună capăt zilelor aruncându-se în mare de pe aceste stânci. Mai multe organizaţii creştine au făcut eforturi pentru a-i face să se răzgândească pe potenţialii sinucigaşi, au organizat patrule care să vegheze asupra acestor acte şi rapoartele spun că în 2011 au fost prevenite 266 de potenţiale sinucideri.

5. Cascada Niagara, Ontario (Canada) şi New York (SUA)

În fiecare an 20-25 de persoane se aruncă fără scăpare în apele frumoasei cascade. De altfel, din 1856 până în 1995 au fost raportate oficial 2.780 de sinucideri şi doar trei oameni au supravieţuit saltului.

4. The Gap – Sydney, New South Wales (Australia)

Gap este o stâncă abruptă, cu vedere la Marea Tasmaniei, de pe care se aruncă în fiecare an aproximativ 50 de persoane, cu gândul de a se sinucide. Şi aici s-au depus eforturi considerabile de prevenire a actelor suicidale, existând atât o biaeră fizică, un gard de securitate, cât şi numeroase cabine telefonice cu linii speciale de asistenţă.

3. Podul peste râul Yangtze, de la Nanjing (China)

De la construirea sa, în 1968, până în anul 2006, nu mai puţin de 2.000 de persoane şi-au luat viaţa sărind de pe acest pod. Se estimează o o persoană pe săptămână sare în apele râului de la cei 37 de metri înălţime ai podului. Se spune însă că numărul sinucigaşilor ar fi mai mare, dar autorităţile chineze refuză să recunoască acest lucru. Un alt pod peste râul Yangtze, cel de la Wuhan, are o rată medie a sinuciderilor de 24,7 pe an.

2. Podul Golden Gate, San Francisco (California)

Podul a fost deschis în 1937, iar de atunci s-au înregistrat oficial peste 1.500 de sinucideri, în medie una la două săptămâni. Cel mai rău an a fost 1995, când s-au înregistrat 45 de cazuri. Pe de altă parte, în 2006, 70 de persoane au fost împiedicate să facă saltul mortal de 67 de metri.

1. Pădurea Aokigahara – Muntele Fuji (Japonia)

Pădurea este descrisă ca fiind bântuită de spirite rele, iar numărul morţilor este atât de mare încât poliţia a lipit plăcuţe pentru a-i face să se răzgângească pe potenţialii sinucigaşi. Potrivit Japan Times, în 2010, 247 de persoane au încercat să se sinucidă aici, iar 54 dintre ele au şi reuşit să facă acest lucru. Pădurea este însă atât de mare şi deasă încât se crede că numărul morţilor ar fi mult mai mare.