Mircea Băsescu rămâne în AREST PREVENTIV

Mircea Băsescu a ajuns marţi la Tribunalul Constanţa, acolo unde apărătorii săi au încercat să îi convingă pe magistraţi că fratele preşedintelui trebuie scos din arest preventiv şi cercetat în arest la domiciliu. Judecătorii au decis ca Mircea Băsescu să rămână în arest preventiv. Decizia instanţei nu este definitivă.

12 aug. 2014, 08:40
Mircea Băsescu rămâne în AREST PREVENTIV

Avocatul lui Mircea Băsescu spune că au trecut 30 de zile de la ultima decizie a instanţei, prin care măsura de arest preventiv a fost prelungită de judecători. Aceasta expiră acum şi se va judeca prelungirea stării de arest.

Cu acest prilej, apărătorii lui Mircea Băsescu au încercat să îi convingă pe magistraţi să îl lase pe fratele preşedintelui să fie cercetat în stare de arest la domiciliu.

Şedinţa s-a încheiat, iar magistraţii au respins cererea lui Mircea Băsescu de a fi cercetat în arest la domiciliu. Fratele Preşedintelui rămâne în arest preventiv.

Decizia instanţei nu este definitivă. Ea poate fi atacată la Curtea de Apel.

„Vom uza de toate căile posibile, inclusiv prin plângere la CEDO pentru că acum stă în arest preventiv fără motive temeinice. În afara gravităţii faptei şi a unui pericol public, invocat abstract, pentru că nu există pericol public dacă ar fi cercetat la domiciliu, nu există alte motive temeincie care să justice această măsură”, a spus avocatul Nelu Traşcă.

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru trafic de influenţă, după ce a cerut mari sume de bani de la membrii familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi Marian Căpăţână, pentru complicitate la trafic de influenţă.

VEZI ŞI Doina Băsescu, în lacrimi la arestul Poliţiei Capitalei. Nu va mai boteza niciun copil VIDEO

Potrivit DNA, la începutul anului 2011, după ce faţă de Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial, s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, i-a remis lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Căpăţână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului şi a altor cereri incidente în respectiva cauză.

„Inculpatul Băsescu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor şi poate obţine o situaţie favorabilă pentru tatăl denunţătorului: fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate. Ulterior, pentru că tatăl denunţătorului nu a fost pus în libertate, denunţătorul i-a remis şi suma de 350.000 de euro inculpatului Căpăţână în acelaşi scop. Intervalul de timp în care denunţătorul a remis sumele de bani inculpatului Căpăţână este cuprins între datele de 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive faţă de tatăl denunţătorului) şi 22.02.2012 (data pronunţării hotărârii de condamnare la instanţa de fond)”, se spune în comunicat.

Sursa citată precizează că, din suma totală de 600.000 de euro remisă lui Marian Căpăţână, fratele preşedintelui a primit 250.000 de euro.

„Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, Marian Căpăţână şi-a însuşit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiţi de la denunţător. După pronunţarea hotărârii de condamnare din 22 februarie 2012, având în vedere durata pedepselor cu închisoarea aplicate, mult mai mari decât pedepsele promise de Mircea Băsescu, denunţătorul şi membrii familiei sale au pretins restituirea banilor daţi inculpaţilor. În acest sens, până la 26 februarie 2012, Mircea Băsescu a restituit suma de 280.000 de dolari. Ulterior, au mai fost restituite diferite alte sume de către Marian Căpăţână”, susţin procurorii.

DNA precizează că, deşi cei doi au restituit o parte din banii primiţi, aceştia l-au asigurat în continuare pe Florin Anghel că vor continua demersurile, respectiv folosirea influenţei în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile, inclusiv prin strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova.

Mircea Băsescu a fost arestat, alături de Marian Căpăţână, în 20 iunie în urma deciziei Tribunalului Bucureşti.