Mircea Băsescu rămâne în închisoare. Tribunalul Constanţa i-a respins cererea de eliberare UPDATE

Tribunalul Constanţa a admis miercuri contestaţia DNA la decizia de eliberare condiţionată dată în urmă cu o lună de Judecătoria Medgidia în cazul lui Mircea Băsescu, care ispăşeşte o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Decizia este definitivă.

29 mart. 2017, 03:35
Mircea Băsescu rămâne în închisoare. Tribunalul Constanţa i-a respins cererea de eliberare UPDATE

UPDATE Tribunalul Constanţa a admis contestaţia procurorilor la decizia Judecătoriei Medgidia, care aprobase cererea lui Mircea Băsescu de eliberare condiţionată. Procurorii au considerat că Mircea Băsescu nu a dat suficiente semne de îndreptare.

 

Tribunalul Constanţa a judecat, în 22 martie, contestaţia depusă de către procurorii DNA la decizia de eliberare condiţionată a lui Mircea Băsescu, dată în urmă cu o lună de Judecătoria Medgidia.

La termenul din 22 martie, Mircea Băsescu a cerut să fie eliberat condiţionat spunând că a îndeplinit toate condiţiile, atât fracţia obiectivă, numărul obligatoriu de zile care trebuia efectuat, dar şi criteriul subiectiv, precizând că a avut o conduită bună în detenţie, participând la activităţile organizate în penitenciar. El a invocat şi problemele de sănătate de care suferă, afirmând că are nevoie de o operaţie pe cord deschis pentru înlocuirea by-passurilor montate în urmă cu 15 ani. Mircea Băsescu a mai spus în faţa instanţei că a fost diagnosticat recent cu diabet şi că se confruntă cu o lipsă a medicamentelor necesare, făcând o cerere pentru a le achiziţiona, dar chiar şi aşa nu le primeşte întotdeauna. 

Procurorul DNA a cerut în faţa instanţei admiterea contestaţiei, spunând că nu sunt îndeplinite criteriile subiective şi că Mircea Băsescu nu a dat suficiente dovezi de îndreptare.

Tribunalul Constanţa a amânat pronunţarea în acest dosar pentru 29 martie.

Decizia va fi definitivă.

Judecătoria Medgidia a decis pe 16 februarie că Mircea Băsescu poate fi eliberat condiţionat, decizia fiind contestată de DNA.

Aceasta a fost cea de-a doua cerere de eliberare condiţionată formulată de Mircea Băsescu, după cea din toamna anului trecut. Şi atunci Judecătoria Medgidia i-a dat câştig de cauză, hotărârea fiind atacată la Tribunalul Constanţa care a a admis contestaţia procurorilor anticorupţie. Instanţa a decis atunci şi că Mircea Băsescu mai poate depune o nouă cerere de liberare condiţionată după 1 februarie 2017.

Mircea Băsescu execută pedeapsa la Penitenciarul Poarta Albă. Luna trecută, lui Băsescu i-a fost schimbat regimul de detenţie de la semideschis la deschis, el fiind mutat la secţia exterioară a penitenciarului de la Valu lui Traian.

Mircea Băsescu a fost condamnat definitiv, în iunie 2016, de Curtea de Apel Constanţa, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi pentru soluţionarea unui proces care îl viza pe Sandu Anghel. Instanţa a păstrat astfel decizia dată iniţial de Tribunalul Constanţa, în ianuarie 2016.

În acelaşi dosar, Marian Căpăţână a primit trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenţă.