Mircea Băsescu nu poate fi eliberat condiţionat pentru că nu a dovedit că pedeapsa dată şi-a atins scopul preventiv

Mircea Băsescu nu a fost eliberat din închisoare pentru că, în opinia magistraţilor, deşi prezintă referinţe favorabile, nu a putut dovedi şi "nici nu a avut timpul necesar pentru a o face” că pedeapsa aplicată de patru ani închisoare şi-a atins scopul preventiv.
Iulian Tudor
24 nov. 2016, 14:41
Mircea Băsescu nu poate fi eliberat condiţionat pentru că nu a dovedit că pedeapsa dată şi-a atins scopul preventiv

Mircea Băsescu nu a putut dovedi că pedeapsa aplicată de 4 ani închisoare şi-a atins scopul preventiv, în condiţiile în care şapte luni din pedeapsa executată le-a petrecut în arest la domiciliu, se arată în motivarea judecătorilor de la Tribunalul Constanţa, potrivit Mediafax.

Tribunalul Constanţa a admis, la începutul acestei luni, contestaţia DNA la decizia Judecătoriei Medgidia de eliberare condiţionată a lui Mircea Băsescu, astfel că fratele lui Traian Băsescu nu a fost eliberat din închisoare deşi, conform legii, întrunea condiţiile necesare.

În motivarea deciziei se arată că instituţia liberării condiţionate constituie un beneficiu pentru condamnat, care îi poate fi acordat de către instanţă în situaţia în care acesta prezintă „credibilitate şi garanţia” că scopul preventiv al pedepsei precum şi funcţiile acesteia de constrângere şi reeducare s-au realizat prin eforturile acestuia, înainte de executarea integrală a pedepsei, astfel încât el să poată fi integrat în societate.

„Se constată că persoana privată de libertate, deşi prezintă referinţe favorabile, constatate şi de comisie – vârstă peste 60 de ani, pregătirea profesională, lipsa antecedentelor penale, comportamentul din timpul executării pedepsei, lipsa sancţiunilor disciplinare, iar fracţia prevăzută de lege a fost îndeplinită, nu ar putea fi liberată condiţionat având în vedere că aceasta nu a dovedit, şi nici nu a avut timpul necesar pentru a o face, că pedeapsa aplicată de 4 ani închisoare şi-a atins până la acest moment scopul preventiv. Împlinirea fracţiei prevăzută de lege creează exclusiv o vocaţie persoanei private de libertate şi nu un drept de a fi liberată din starea de deţinere înainte de executarea integrală a pedepsei”, se precizează în motivarea instanţei de judecată.

Instanţa a considerat astfel că perioada pe care Mircea Băsescu a petrecut-o efectiv în închisoare a fost prea mică, pentru că aproape jumătate din cele 17 luni petrecute după gratii s-a aflat în arest la domiciliu.

„Este adevărat că legiuitorul a prevăzut că atât arestul preventiv, cât şi arestul la domiciliu se deduc în mod similar din pedeapsă, însă nu se poate ignora faptul că intimatul condamnat a executat în arest la domiciliu o perioadă de 7 luni, din perioada de 1 an şi 5 luni considerată executată din întreaga pedeapsă de 4 ani închisoare. Această perioadă petrecută în arest la domiciliu este luată în considerare la fracţia legală prevăzută pentru liberarea condiţionată, însă instanţa este cea care vine să aprecieze dacă perioada executată este suficientă, iar intervalul de timp în care condamnatul a fost efectiv monitorizat şi supravegheat a fost îndestulător pentru a se considera că pedeapsa aplicată şi-a îndeplinit scopul prevăzut de lege în raport de gravitatea faptei pentru care a fost judecat şi pentru care a primit pedeapsa”, se mai arată în documentul citat.

Mai mult, în motivare se mai precizează că Mircea Băsescu nu s-a remarcat printr-o implicare deosebită în diverse activităţi pe durata detenţiei, existând menţionate în caracterizarea ataşată la dosar doar cinci concursuri la care a participat şi 17 zile câştigate prin muncă, „astfel încât să se considere că persoana condamnată a făcut eforturi pentru a se evidenţia şi pentru ca instanţa să aibă posibilitatea să aprecieze în concret că, se impune liberarea sa, mai înainte de executarea în întregime a pedepsei”.

În plus, magistraţii au considerat că împrejurarea că Mircea Băsescu nu a fost sancţionat disciplinar şi a respectat regulile carcerale „nu reprezintă un merit al condamnatului, ci acesta constituie un comportament firesc”, pe care trebuie să îl aibă orice deţinut pe timpul executării pedepsei.

„În asemenea situaţii nu trebuie să se plece de la premisa că persoana condamnată, care şi-a îndeplinit fracţia prevăzută de lege şi care este o persoană instruită, cu vârstă de peste 60 de ani, nu mai este necesar să aducă alte dovezi de îndreptare, ci trebuie să se plece de la ideea că orice persoană ce se află în executarea unei pedepse trebuie să depună eforturi şi să arate că a înţeles pentru ce a fost condamnată, că în viitor nu va mai exista riscul reiterării activităţii infracţionale şi că a executat în regim de detenţie o perioadă suficientă care a putut contribui la schimbarea mentalităţii şi a comportamentului avut înainte de a fi condamnată”, se mai precizează în motivarea Tribunalului Constanţa.

În condiţiile în care Mircea Băsescu se află la prima analiză, iar până la împlinirea cuantumului pedepsei au mai rămas doi ani şi şapte luni, instanţa a considerat că acesta trebuie să rămână în continuare în executarea pedepsei, motiv pentru care a admis contestaţia formulată de DNA – Constanţa şi a desfiinţat în întregime sentinţa penală emisă de Judecătoria Medgidia, care admisese liberarea condiţionată a acestuia, stabilind că reînnoirea propunerii poate fi făcută după data de 1 februarie 2017.

Mircea Băsescu se află în Penitenciarul Poarta Albă în executarea unei pedepse de patru ani de închisoare, ce i-a fost aplicată pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Pedeapsa se execută în regim semideschis şi ar urma să expire la data de 10 iunie 2019.

El a executat în arest preventiv şi arest la domiciliu 371 de zile şi i se consideră executate ca urmare a muncii prestate alte 17 zile, având astfel un total de 493 de zile executate. Pe durata executării pedepsei, a beneficiat de o recompensă – suplimentarea dreptului la pachet, a participat la programe educaţionale, cinci concursuri tematice şi s-a înscris la o recenzie de carte, însă nu a mai participat, fiind la program de vizită.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici