Mircea Cinteză: Sistemul informatic nu funcţionează bine, se blochează

Sistemul informatic nu funcționează bine, dă erori și se blochează, a afirmat, vineri, la Health Forum, vicepreședintele Colegiului Medicilor din România, Mircea Cinteză.

12 iun. 2015, 13:04
Mircea Cinteză: Sistemul informatic nu funcţionează bine, se blochează

„Sistemul electronic pe care tocmai l-am introdus nu funcționează bine. Nu răspunde la timp, răspunde cu greșeli, se blochează cardul. Aici este o problemă de IT a celor care au inventat sistemul. CNAS spune că funcționează, medicii spun că nu funcționează. Ideea ar fi că trebuie să existe un punct de vedere, un raport între CNAS, pe de o parte, sau CNAS și MS și cei care efectuează lucrul acesta: medici, farmaciștii, medicii de laborator pentru că știm bine acest sistem a fost făcut pentru administrație, nu ajută cu nimic pacientul și îl încurcă pe medic. Mesajul nostru este că trebuie să existe un triumvirat minister — CNAS și cei care aplică sistemul care să facă un raport lunar scurt pe problemele care există”, a declarat Mircea Cinteză.

El a mai semnalat faptul că nu există o regulă prin care tratamentele noi să fie luate în considerare pentru decontare.

„La noi nu există o regulă prin care marile inovații să fie luate în considerare pentru decontare. Medicamentele ieftine nu se găsesc pe piață pentru că distribuitorii nu mai sunt interesați de aducerea lor și renunță mai mult în România. Multe medicamente ieftine sunt însă vitale”, a mai spus Cinteză.

Potrivit acestuia, compania UNIFARM ar trebui să fie obligată să asigure medicamentele ieftine care au dispărut de pe piața românească din cauza faptului că nu mai sunt profitabile pentru producători.

„Medicamentele care lipsesc se administrau în cazul bolilor cardiovasculare, neurologice, gastrointestinale și psihiatrice. UNIFARM ar trebui să fie obligat la o listă de medicamente ieftine care nu mai există pe piață pentru că distribuitorii nu le mai aduc nefiind profitabile — să fie obligat să le asigure pentru că altfel se pierd vieți și este vina noastră. (…) În unele cazuri medicamentele vin mai târziu cu prețul de cinci ori mai mare decât prețul inițial pe care îl oferiseră și soluția birocratică durează, iar uneori bolile nu așteaptă. În acest moment, nu există o soluție. Este unul dintre lucrurile care nu pot fi rezolvate. Atunci trebuie să folosim tratamente alternative care sunt mai slabe”, a afirmat Cinteză.

Prezent la forum, președintele CNAS, Vasile Ciurchea, a afirmat că, în principiu, de la 1 august, cardul de sănătate va fi unicul instrument de validare a serviciilor medicale și a precizat că sistemul informatic va funcționa doar dacă va exista o colaborare între autorități și furnizorii de servicii medicale.

Ciurchea a spus că CNAS a încercat să rezolve problemele pe parcurs, iar campania de informare pentru implementarea cardului de sănătate a lipsit întrucât „nu au fost resurse”.

Șeful CNAS a arătat că va fi realizat un raport lunar pe secțiuni după ce vor fi validate serviciile medicale pentru luna mai. „După ce validăm serviciile oferite în luna mai facem această comunicare și o să punem pe secțiuni, pe tipuri de furnizori de servicii: medicină de familie, ambulatoriu, spitale, furnizori de dispozitive, îngrijiri la domiciliu, absolut toate. Nu trecem numele pacientului, dar pe cel al furnizorului îl trecem”, a explicat reprezentantul CNAS.

Potrivit acestuia, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București sunt între 13.000 și 14.000 de carduri pentru care s-au trimis mesaje pentru a fi ridicate, însă acestea nu au fost luate încă de cetățeni.

Citeşte şi CNAS: Sistemul cardului de sănătate este funcţional. Nu au existat blocaje