Mircea Coşea avertizează: „Efectele măsurilor fiscale nu a fost bine studiate. Ele vor lovi economia în maximum şase luni”

Profesorul Mircea Coşea a vorbit despre pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul şi-a asumat responsabilitatea în faţa Parlamentului şi care a fost declarat constituţional săptămâna trecută de CCR.
Mircea Filipescu
23 oct. 2023, 08:39
Mircea Coşea avertizează:

Economistul Mircea Coşea crede că măsurile fiscale trebuie adaptate la noul context internaţional, diferit de cel din momentul în care pachetul a fost conceput.

”Cred că în momentul de față asistăm la un punct de schimbare a opticii guvernamentale, pentru că, deși această propunere legislativă a trecut de Curtea Constituțională, situația internațională este foarte diferită față de acum o săptămână, față de acum două săptămâni. Deci cred, și mai ales după ce văd că se întâmplă în întâlnirile bilaterale, cu ședința de guvern comună de la Kiev, cred că Guvernul va lua anumite măsuri care să aducă o un minim de stabilitate economică în România, în condițiile în care climatul economic internațional este bulversat”, a spus profesorul Coşea, pentru DC Business.

Mircea Coșea a apreciat în acest context că pentru anumite lucruri ”va exista o anumită temporizare, și anume măsurile pe care Guvernul vrea să le ia în legătură cu reorganizarea sistemului bugetar la nivel ministerial. Toate aceste propuneri de comasări, de schimbări, dar cred că vor mai fi temporizat, pentru că nimeni nu are interesul să creeze o stare de tensiune acum în țară, însă vor continua măsurile de impozitare și de creștere a încercărilor de a colecta mai mult la buget. Deci, din punctul de vedere al Guvernului, este până la urmă, o victorie dar pe care trebuie să o înțeleagă foarte bine tot ansamblul guvernamental, pentru că, să nu uităm, că la apariția acestor măsuri, Ministerul Justiției a venit cu un document foarte important, în care preconizam niște acte de neconstituționalitate a acestei legi. Deci s-ar putea să existe și anumite probleme, așa cum există probleme acum și între Ministerul de Finanțe și Ministerul Energiei”, a arătat profesorul care a explicat că problema este legată de plafonarea prețului la energie, ”Nu e rezolvată problema, pentru că Ministerul de Finanțe dorește să renunțe la a plafonare în timp ce Ministerul Energiei spune că nu e cazul pentru că sunt bani”.

În acest context Mircea Coșea a spus că: ”Nu știm exact care este sistemul de forță și de contradicție la nivel guvernamental, în coaliția care guvernează astăzi, dar, în mod cert vom avea o perioadă dificilă de acum înainte”, a afirmat profesorul și a continuat explicând că: ”aplicarea acestor măsuri, chiar dacă imediat vor avea un efect, să zicem, de creștere a colectărilor la buget, ele sunt minore și nu pot rezolva situația deficitului. Dar, asupra economiei, asupra fiecărui cetățean apasă o greutate mare, pentru că toate măsurile vor duce, în timp, la o creștere, eu spun că ponderată, dar la o creștere a inflației, va duce la o creștere a prețurilor, ar duce la creșterea numărului societăților care vor intra în incapacitate de plată sau chiar în faliment și va reduce, trebuie să spunem lucrul ăsta, chiar dacă nu se recunoaște, la o reducere a potențialului investițional în viitoarea etapă”, a mai afirmat analistul economic.

Citeşte şi: Super-vouchere pentru români. Guvernul acordă 156 de mii de lei, banii intră pe card de la 1 ianuarie 2024

Coșea a mai spus că este dificil de preconizat o dezvoltare modernă a economiei: ”Aceste măsuri sunt de strictă contabilitate bugetară, a căror efecte negative pe termen mediu n-au fost bine studiate. Ele vor lovi economia în maximum trei până la șase luni. Intrăm în iarnă fără ca să avem o situație clară asupra facturilor, iar lucrul cel mai dificil este, după părerea mea, faptul că vom fi obligați, în aceste condiții, să ne orientăm mai mult spre cheltuielile care țin de înarmare și de industria de armament, mai ales că noi am prevenit că am primit o lovitură importantă cu ce se întâmplă în Israel”, a mai comentat Mircea Coșea.

Analistul economic a mai arătat că Israelul are o situație economică dificilă, situație pe care o va avea și în viitor iar  acest lucru afectează programele de pregătire ale armatei și de înarmare ale României, țara noastră având cu Israel o cooperare în acest domeniu într-o proporție de 40-50%.

Profesorul Coșea a mai apreciat că la ora actuală tot contextul este unul complet nou, o situație pe care nu o anticipa nimeni, unde ceea ce se întâmplă în Israel poate duce la un război în zonă, un război care poate să devină mondial: ”Sigur, în alți termeni decât cei cu care eram obișnuită până acum, dar cu pagube economice masive”.

Așadar, în această situație, analistul economic arătat că ar exista două puncte de pornire: ”Primul, ori guvernul își dă seama că aceste măsuri sunt cât se poate de draconice din punct de vedere al suportului pe care economia poate să îl aibă și atunci vom avea o cădere economică. Ori Guvernul își dă seama că ar trebui să temporizeze, cum spuneam, aplicarea acestor măsuri pentru a da un suflu nou economiei, în măsura în care ea să se mențină măcar în echilibru în condițiile internaționale atât de profund de grave”.

În concluzie, profesorul a apreciat că ”Guvernul ar trebui să se gândească bine ce face în acest caz, deoarece, deși are cale liberă de la Curtea Constituțională, lumea s a schimbat atât de mult în în 11 zile, în douăsprezece zile, încât măsurile ar trebui să fie măcar reanalizate, să vadă dacă mai pot fi aplicate sau dacă nu e necesară temporizarea lor pentru măcar până în momentul în care se lămurește ce se întâmplă în lume pentru criza din Israel, care este o criză globală”, a mai afirmat profesorul Mircea Coșea.

Citeşte şi: Salarii 2024. Grilă schimbată radical, ce diferenţă va fi între un paznic şi un profesor universitar. Top salarii după noua lege a salarizării unitare

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri