Mircea Dumitru, despre demisia preşedintelui CNATDCU: Nu ştiu dacă este finală această hotărâre

Mircea Dumitru, ministrul Educației, a declarat marți că nu a luat încă legătura cu președintele CNATDCU, Viorel Barbu, care și-a anunțat demisia din funcție.

11 oct. 2016, 12:45
Mircea Dumitru, despre demisia preşedintelui CNATDCU: Nu ştiu dacă este finală această hotărâre

„Am primit aseară (luni seară – n.r.) mai târziu un mesaj de la domnia sa, nu știu exact dacă e finală această hotărâre, urmează să verific în cursul zilei de astăzi. Am încercat să vorbesc prin telefon cu domnul academician Barbu, nu am reușit deocamdată, deci nu vă pot spune că asta este decizia finală. Dacă decizia are legătură cu ceea ce s-a votat ieri la Senat, de asemenea urmează să discut cu domnia sa. Deocamdată ar fi doar speculativ”, a spus ministrul Educației, la Palatul Parlamentului.

Întrebat ce părere are de modificările aduse de senatori Legii educației, Dumitru a spus că nu sunt benefice în acest moment.

„Într-adevăr, universitățile funcționează după un regulament care întărește autonomia academică, dar și răspunderea față de societate. Universitățile sunt cele care trebuie să judece și să decidă dacă doctoratele sunt plagiate. În cazul nostru, trebuie să spun, din păcate, au fost mai multe situații în care universitățile nu au răspuns la critici sau la solicitări din partea unor instituții sau a unor persoane care au pus în evidență, au solicitat valoarea unor doctorate. De aceea, cred că în România, deocamdată, o instituție cum este CNATDCU își justifică existența, cu funcționalitatea pe care o are în momentul de față. Cred că această modificare a legii nu este în momentul de față benefică pentru a însănătoși mediul academic”, a menționat ministrul.

Președintele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Viorel Barbu, a demisionat din funcție.

„Am comunicat membrilor consiliului și ministrului Educației încă de aseară decizia mea”, a declarat marți Viorel Barbu.

El a explicat că motivul principal al demisiei îl constituie faptul că, în urma amendamentelor adoptate luni de senatori la Legea educației, CNATDCU va avea „un rol decorativ”, fiindu-i retrase toate prerogativele.

„Consiliul a ajuns conform noii legi un organism decorativ. Practic, nu mai are nicio putere. Personal nu sunt dispus să pierd vremea”, a explicat Barbu.

Citeşte şi: Preşedintele CNATDCU a demisionat: Nu are rost să conduc o instituţie decorativă