Mircea Dumitru vrea revenirea la legea dublei specializări pentru a rezolva criza profesorilor în universităţi

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Mircea Dumitru, a declarat, luni, la Cluj, că o soluţie pentru a rezolva o viitoare criză a profesorilor în mediul universitar ar fi revenirea la legea dublei specializări.
Ionela Marcu
07 nov. 2016, 18:29
Mircea Dumitru vrea revenirea la legea dublei specializări pentru a rezolva criza profesorilor în universităţi

„Vom propune unele modificări tehnice, nu politice, la Legea Educaţiei. Am constatat că una dintre problemele pe care le avem acum şi care se va acutiza în viitor va fi lipsa profesorilor. De foarte mulţi ani am mers pe formula de monospecializare la licenţă. În universităţile, româneşti regula era ca la licenţă să ai dublă specializare, matematică şi fizică, biologie şi chimie, pentru a avea la nivel de gimnaziu o forţă de muncă calificată pentru asigurarea normei didactice. Una dintre măsuri pe care o propunem în OUG este acceptarea pentru universităţi a dublelor specializări la nivelul licenţei. Cred că acestea vor răspunde nevoilor din sistem şi vom putea vorbi despre posibilitatea de a avea profesori mai bine formaţi”, a declarat ministrul.

El a mai explicat că, din experienţa sa profesională, a observat că cele mai bune manuale „sunt cele scrise în spaţiul anglo-saxon”.

„Sunt profesor de logică de foarte mulţi ani şi am putut să fac un studiu comparativ şi aş putea să vă spun, chiar gândindu-mă la modul cum sunt concepute manualele şi de culturile specifice din care provin autorii, spun absolut deschis, chiar dacă o să atrag iar anumite critici că cele mai bune manuale pe care le-am văzut întotdeauna au fost cele scrise în spaţiul anglo-saxon. Mă refer la cele din domeniul ştiinţific. Sunt manuale clare, manuale scrise pentru elevi, nu pentru profesori, nu pentru colegi, deci nu sunt scrise pentru ca autorul să arate cât este de bine pregătit şi cât de sofisticată este gândirea lui ştiinţifică. Manualul nu este singurul document didactic, nu este cheia, nu este pass-partout pentru toate problemele educaţiei, dar în lipsa unor manuale bune nu cred că vom putea dezvolta calitate în educaţie”, a mai spus Mircea Dumitru, citat de news.ro. 

Ministrul Educaţiei şi Cercetării a reluat ideea prezentată tot luni, la dezbaterea regională privind „Analfabetismul funcţional în România”, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, precizând că mai mult de 40% dintre elevii români nu înţeleg un text pe care îl citesc, fiind analfabeţi funcţional.

„Realitatea este că mai mult de 40% dintre elevii din ţara noastră nu înţeleg un text pe care îl citesc la prima vedere. Să nu ne amăgim, nici nu prea citesc. De fapt, mai mult de prima sau a doua vedere nu prea există pentru unii. Elevii au dificultăţi să facă operaţii elementare, au dificultăţi să fixeze o noţiune şi să facă raporturi logice între idei, să înţeleagă concepte, au dificultăţi la nivelul unor competenţe de bază pe care şcoala ar trebui să le ofere indiferent de filieră, format şi profilul şcolii”, a explicat ministrul.

Potrivit studiului Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale, elevii de 15 ani ştiu să scrie, să citească sau să opereze calcule, dar nu înţeleg noţiunile învăţate. Cauzele acestui fenomen sunt diverse, iar multe au legătură cu modul în care sunt predate anumite materii în ciclul gimnazial şi liceal.

Studiul Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale a fost prezentat luni la dezbaterea regională privind „Analfabetismul funcţional în România”, care a avut loc la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, evenimentul fiind organizat în cadrul proiectului „România Educată”, derulat de către Departamentul de Educaţie şi Cercetare al Administraţiei Prezidenţiale.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Patru zodii care intră sub protecție divină de pe 16 mai, de la ora 16.00. Noroc din plin, prosperitate și oportunități uriașe pentru ele
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru toate mașinile din România. Amendă 4.500 de lei pentru șoferii care NU achită. Nu există excepții
Playtech.ro
Cum să-i pui poprire pe conturi și proprietăți unui prieten care refuză să-ți dea banii înapoi!
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Sharon Osbourne regretă că a luat Ozempic pentru slăbit: „Am mers prea departe. Nu mai pot face multe operații pe față”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Pensionarea românilor din diaspora. Greșeala frecventă de la depunerea dosarului
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Culiță Sterp și Daniela Iliescu, în lacrimi la botezul micuței Miray: „Mi se face pielea de găină!”. Surpriza de care a avut parte cuplul
Cancan.ro
Mesajul pe care Giorgia Meloni i l-a transmis soției lui George Simion: 'Trebuie să vă ocupați de tot! Vestea bună e că...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru cei care fac plăți cu cardul. Sunteți taxați în plus. Decizia luată de Visa și Mastercard
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
Angajări la stat pe salarii de 5.000 de euro net! Vezi ce condiții trebuie să îndeplinești
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
TikToKrația: Comisia Europeană acuză din nou algoritmii că dictează ce gândim, în plină democrație