Mircea Duşa: Legislaţia militară este mai veche de 10 ani şi nu corespunde realităţilor actuale

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, joi, la Sibiu, că legistaţia militară "este mai veche de zece ani", iar organizarea actuală a Armatei nu mai corespunde cu cea piramidală, "din cauza bulversărilor".

24 oct. 2013, 10:11
Mircea Duşa: Legislaţia militară este mai veche de 10 ani şi nu corespunde realităţilor actuale

Mircea Duşa a spus că se lucrează la modernizarea sistemului militar din România şi la armonizarea acestuia cu cerinţele NATO, având în vedere că legislaţia în domeniul militar este mai veche de zece ani şi nu mai corespunde realităţilor actuale.

„Legislaţia în domeniul militar este una care este mai veche de zece ani şi, aşa cum am precizat, se elaborează de către specialişti proiecte de legi care să modifice legile care au guvernat până acum sistemul militar, care să facă mai flexibilă pregătirea şi formarea tinerilor ca şi militari şi, desigur, să le şi permită să avanseze în funcţii pentru că, în timp, legea s-a mai modificat şi cariera militară să nu mai fie una liniară”, a declarat Mircea Duşa.

Acesta a precizat că organizarea Armatei trebuie să fie „piramidală”, iar în România acest lucru nu se mai întâmplă.

„Organizarea armatei trebuie să fie una piramidală, adică cei care au actul de comandă la unităţile operative trebuie să fie cei mai mulţi şi, pe scară ierarhică, cei care au grade mai mari trebuie să fie mai puţini şi să facă act de comandă. În momentul de faţă există o anumită organizare din cauza bulversărilor care s-au făcut în ultimul timp care nu mai corespunde cu organizarea piramidală a unei armate”, a mai spus ministrul Apărării.

Potrivit acestuia, specialiştii ministerului caută soluţii pentru modernizarea armatei cu tehnică compatibilă cu tehnica din statele NATO, în pofida limitelor bugetare cu care se confruntă România în prezent.

Ministrul Mircea Duşa a participat, joi, la ceremonialul depunerii jurământului militar de către cei 207 studenţi din anul I ai Academiei Forţelor Terestre din Sibiu, precizând că, la nivel naţional, peste 800 de studenţi depun jurământul în cursul zilei de joi.