Mircea Duşa: Proiectul de lege privind pensiile militare va fi depus în Palament în luna februarie

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat că săptămâna viitoare va avea o ultimă rundă de discuţii cu toate structurile interesate, inclusiv cu sindicatele şi rezerviştii, despre proiectul de lege privind pensiile militare, astfel încât să fie depus la Parlament imediat după începerea sesiunii din luna februarie.

08 ian. 2015, 09:48
Mircea Duşa: Proiectul de lege privind pensiile militare va fi depus în Palament în luna februarie

„Proiectul de lege privind pensiile militare vizează tot personalul din toate structurile şi este finalizat, sunt obţinute avizele necesare. Marţi se va organiza o ultimă întâlnire cu toate structurile interesate, inclusiv cu sindicatele şi rezerviştii, pentru că nu doresc să ajungem în situaţia din 2010, când a fost bulversat sistemul militar şi militarii au fost plimbaţi la diverse instituţii ca să îşi caute documente pentru a se putea stabili pensiile. Doresc ca până la începerea sesiunii parlamentare să trimit proiectul de lege, pentru a avea odată un sistem juridic stabil referitor la pensiile militarilor”, a precizat Duşa la dcnews.ro, citat de Agerpres.

Ministrul a explicat că MApN are în pensie în jur de 160.000 de militari, la care se adaugă şi alţii de la alte structuri.

„Am eliminat acea prevedere care interzicea munca la stat, anumiţi paşi s-au făcut, şi vicepremierul Oprea a dat o bătălie serioasă după ce s-a întâmplat cu aplicarea legii ca să se revină la pensiile pe care le-au avut înainte de aplicarea noii legi. Militarii sunt o categorie care îşi asumă nişte responsabilităţi”, a declarat ministrul.

El a spus că legea va aduce „stabilitate legislativă şi un criteriu de stabilire a pensiilor nediscriminatoriu”.

„În 2010 s-a creat sistemul discriminatoriu, pentru că militarii care trebuiau să aibă un anumit nivel al pensiei s-au trezit cu pensii mai mici şi invers. Vreau să vă spun că pensionarii care au primit pensii mai mari în 2010 nu vor pierde la pensie, e un drept câştigat şi vom respecta acest drept, dar va exista un sistem just şi raport real între pensia cea mai mică în sistemul militar şi cea mai mare, că sunt şi unele cazuri aberante. Sunt şi pensii foarte mari, dar de aceea vreau să mai am o dată aceste discuţii, pentru a nu se mai greşi”, a mai spus Duşa, precizând că pensionarii militari trebuie să se aştepte la un act normativ „echitabil” pentru fiecare.

Mircea Duşa a afirmat că efortul bugetar al acestui proiect de lege prevede alocarea a 2,5 miliarde de lei şi că, per total, nu se va depăşi suma alocată anual pentru plata pensiilor militare.