Mircea Duşa: Valoarea centrului operaţional NATO de la Bucureşti este de 16 milioane de lei

Valoarea centrului operațional NATO de la București este de 16 milioane de lei, din care 13 milioane lei reprezintă fonduri NATO, iar 3 milioane lei provin din bugetul MApN, a declarat joi ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa.

02 iul. 2015, 14:27
Mircea Duşa: Valoarea centrului operaţional NATO de la Bucureşti este de 16 milioane de lei

Clădirea în care va funcţiona centrul operaţional NATO de la Bucureşti a fost reabilitată şi dotată cu elemente de comandă și control care vor asigura legătura cu Comandamentul de la Napoli. „Numărul militarilor care vor activa în această structură este de 42, din care România va ocupa 27 de posturi, iar restul de 15 sunt ocupate de aliații noștri NATO”, a declarat ministrul Apărării, Mircea Dușa, cu ocazia inaugurării sediului Unității de Integrare a Forțelor NATO.

Ministrul a arătat că pentru pregătirea și operaționalizarea acestei structuri NATO de comandă s-au parcurs pașii conveniți împreună cu Alianța.

Citeşte şi Stoltenberg: Unitatea NATO de Integrare a Forţelor de la Bucureşti nu va fi o bază militară

„Înființarea acestei structuri completează contribuția României la procesul de adaptare a Alianței la noile realități generate în urma crizei din Ucraina. Aceasta mai cuprinde înființarea la București a Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est, participarea României la măsuri de asigurare a securității naționale și aliate, îndeosebi prin exerciții, participarea la acțiuni de poliție aeriană, precum și la misiuni pe Marea Neagră pentru a asigura securitatea maritimă”, a mai spus Dușa.

El a precizat că în toamna acestui an structura de comandă din România va fi acreditată și va intra în funcțiune împreună cu structurile similare din alte state NATO, ”formând un lanț de susținere pentru activitățile de planificare a exercițiilor, instruire și eventual desfășurarea de forțe NATO în caz de nevoie”.

Ministrul Apărării le-a mulțumit omologilor din SUA, Turcia, Portugalia, Polonia, Ungaria, Grecia, Marea Britanie, Spania, Germania, Bulgaria și Albania, care și-au desemnat deja ofițerii care vor activa la Comandamentul Unității de Integrare a Forțelor NATO din România.