Mircea Geoană consideră că centrul strategic de greutate al Europei se mută către Est: ”România va deveni o țară relevantă economic”

Secretarul General Adjunct al NATO consideră că centrul de greutate al Europei se mută către Est. Mircea Geoană spune că acest lucru va oferi României șansa de a deveni o țară relevantă din punct de vedere economic, politic și tehnologic.

21 oct. 2022, 13:53
Mircea Geoană consideră că centrul strategic de greutate al Europei se mută către Est: ”România va deveni o țară relevantă economic”

Mircea Geoană a participat vinei, la Conferința Internațională  „NATO şi războiul din Ucraina. Reechilibrare geografică şi consolidare instituţională”, care se desfăşoară în municipiul Iaşi. Cu această ocazie, Secretarul General Adjunct al NATO a vorbit despre schimbările care se produc în Europa, dar și în România, ca urmare a războiului din Ucraina.

Citește și Mircea Geoană (NATO), reacție după ce Vladimir Putin a anunțat extinderea teritoriului Rusiei: „Acțiunile sale marchează o nouă escaladare în război!” (VIDEO)

„Centrul strategic de greutate al Europei se mută către Est, iar flancul estic pentru România reprezintă tot ce avem de la Negru Vodă până la Satu Mare, trecând evident prin zona strategică extrem de importantă pe care Iaşiul şi Moldova românească o reprezintă”, a spus Mircea Geoană, potrivit Agerpres.

Secretarul General Adjunct al NATO subliniat faptul că în urma acestor schimbări, România va putea deveni mult mai relevantă din punct de vedere economic, iar „Estul României va deveni mult mai important pentru investiţii şi pentru business”.

„Centrul de greutate se mută către Est, centrul de greutate se mută către o nouă realitate, de care trebuie să profităm. Cred că Estul României, flancul estic, întreaga Moldovă românească, întreaga zonă a Bucovinei şi întreaga zonă a Maramureşului vor putea şi vor trebui să devină nu doar zone protejate din punct de vedere militar, ci zone care să reprezinte dinamism economic, şanse de investiţii, şanse de condiţii de viaţă mai bune, infrastructuri şi capacitate de a ne dezvolta în egală măsură cu relevanţa noastră strategică”, a adăugat Mircea Geoană.

De asemenea, numărul 2 din NATO nu a ratat ocazia să condamne atacurile pe care armata rusă le lansează împotriva infrastructurilor civile şi energetice din Ucraina El a dat asigurări că flancul estic al NATO şi România vor fi protejate.

„Cu toţii suntem preocupaţi de acest război barbar şi prelungit. Federaţia Rusă este singurul vinovat pentru acest război cumplit. Suntem acum într-o fază de nouă escaladare la nivelul războiului. Pe lângă atrocităţile pe care le-am văzut, vedem atacuri sălbatice împotriva infrastructurii civile şi energetice. Suntem într-un moment extrem de important în desfăşurarea acestui război. Vom continua să sprijinim Ucraina. Vom fi, de asemenea, atenţi să nu escaladăm un conflict deja complicat într-o confruntare între NATO şi Federaţia Rusă. De aceea, eu şi secretarul general, la Bruxelles, păstrăm acest echilibru între sprijinul pentru Ucraina şi modul în care NATO se preocupă de protejarea întreg teritoriului aliat, inclusiv aliatului nostru România”, a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

Citește și Mircea Geoană reacţionează după discursul presărat cu ameninţări al lui Putin: „Demonstrează, în primul rând, că războiul nu merge conform planurilor Moscovei”