Mircea Geoană, despre importanța rolului României în NATO: „Am fost mai brutali, mai lenți, dar am recuperat”

Mircea Geoană a vorbit, într-un interviu recent, despre rolul României în Alianța Atlanticului de Nord. Deși începutul țării noastre ca membră a Organizației a fost unul anevoios, abia acum își demonstrează meritele, potrivit secretarului general adjunct.

04 apr. 2024, 10:32
Mircea Geoană, despre importanța rolului României în NATO: „Am fost mai brutali, mai lenți, dar am recuperat”
Mircea Geoană, despre importanța rolului României în NATO: „Am fost mai brutali, mai lenți, dar am recuperat”

Mircea Geoană aminteşte că a participat la toate fazele pregătirii aderării ţării noastre la Alianţa Nord-Atlantică şi vorbeşte de punctele slabe şi punctele forte ale României înainte de momentul aderării, în urmă cu două decenii.

Citește și: Mircea Geoană rupe tăcerea despre boala de care suferă. „În România am fost diagnosticat greșit de două ori!”

Mircea Geoană, despre importanța rolului României în NATO

Istoria României în NATO este „o odisee întinsă pe câteva decenii”, iar ţara noastră are vocaţie de a juca un rol multiregional în cadrul Alianţei Nord-Atlantice

„Dictatura noastră a fost mai brutală şi mai prelungită, tranziţia a fost mult mai dificil de făcut, venirea minerilor la Bucureşti, probleme de reputaţie, acestea au făcut ca România să aibă un start puţin mai lent, dar România a ştiut să recupereze”, a declarat el într-un interviu pentru Agerpres.

Secretarul general adjunct al NATO vorbeşte şi despre paşii pe care România ar trebui să îi urmeze, pentru a evolua în interiorul Alianţei. El menţionează investiţiile în Apărare şi alocarea a minim 2% din PIB în acest sens.

„Multe ţări din regiunea noastră – Polonia, Cehia, Bulgaria – au companii private în domeniul militar care, în clipa de faţă, se dezvoltă exponenţial. Cred că avem încă de construit şi de recuperat timp preţios pe care nu l-am folosit bine, dar nu este o chestie strict românească. Sunt multe ţări vest-europene care au crezut că pot colecta dividendele de pace şi că doar America trebuie să investească în securitate şi că în Europa poţi să neglijezi securitatea naţională. Această iluzie s-a sfârşit şi toţi aliaţii au în plan să aibă cel puţin 2% din PIB pentru Apărare, dacă nu acum, măcar într-un orizont cât mai apropiat”, a mai afirmat Mircea Geoană.

El afirmă că România are o vocaţie de a juca un rol multiregional în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Citește și: Mircea Geoană, despre oamenii Rusiei din România. Ce știe secretarul NATO despre influențele asupra alegerilor din țara noastră