Mircea Geoană, despre un posibil atac al Rusiei asupra României și chemarea tinerilor în armată: „Perioada de pace s-a încheiat”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, este de părere că România nu este vizată de un conflict militar cu Rusia, însă armata ar trebui întreținută mai bine în cazul vreunei excepții.

12 feb. 2024, 21:52
Mircea Geoană, despre un posibil atac al Rusiei asupra României și chemarea tinerilor în armată: „Perioada de pace s-a încheiat”
Mircea Geoană, despre un posibil atac al Rusiei asupra României și chemarea tinerilor în armată: „Perioada de pace s-a încheiat”

Mircea Geoană susține că, la momentul actual, Federația Rusă nu intenționează să se implice în vreun conflict cu România sau cu vreo altă țară membră NATO, însă fiecare stat european trebuie să fie pregătit în cazul vreunui atac.

Citește și: Mircea Geoană: Intrarea Ucrainei, Moldovei, Georgiei în UE şi NATO este calea ca România să „evadeze” de la „periferia Europei”

Mircea Geoană, despre un posibil atac al Rusiei asupra României și chemarea tinerilor în armată

Actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că România nu are de ce să își facă griji cu privire la un atac din partea Rusiei. Totuși, cetățenii țării ar trebui să fie pregătiți pentru orice situație de criză, fie ea internă sau externă. Aceste declarații ale lui Geoană vin în contextul afirmațiilor alarmante ale generalului Gheorghiță Vlad.

„România este foarte apreciată la NATO. Profesioniși, oameni serioși, cumpătați. Cred că declarația generalului Vlad este coerentă cu declarațiile făcute de alți colegi de-ai săi. Toți dau semnale de mare preocupare. Nu vedem acum un risc la adresa securității noastre, dar dacă nu vom investi în apărarea noastră, doamne ferește dacă Ucraina nu reușeste, Rusia va vrea să facă mai mult, va crede că suntem slabi. Este o sperietoare care nu are justificare. Este o declarație care arată ca perioada de pace s-a încheiat. Nu văd nimic altceva decât ce au spus omologii săi din NATO. Dacă noi nu avem acum ce ne trebuie, e o neglijență de decenii. Condițiile lor profesionale nu sunt la nivelul pe care ar trebui noi să le avem. Politicienii se joacă cu subeictul ăsta mult prea des. Alături de Biserică, Armata este cea mai de încredere instituție din societatea românească, măcar aici să se facă ceva, e momentul să se investească cu cap. România are nevoie de cetățeni care să fie mai rezilienți, să poată face față unor situații limită. Este absolut în afara oricărei realități (n.r. ca România să fie implicată în război din cauza NATO)”, a declarat Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO, la Digi24.

Și Marcel Ciolacu a dat asigurări românilor că nu se pune problema vreunui conflict cu Rusia.

„România nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere ca astăzi. Faptul că facem parte din NATO e un lucru foarte important şi vedeţi ce desfăşurare de forţe şi de militari din toată Europa şi, mai ales, din SUA, sunt pe teritoriul României şi Poliţie aeriană. Deci, haideţi să stăm liniştiţi că România nu va intra în niciun război”, a spus premierul țării.

Citește și: Sondaj INSCOP – Mircea Geoană şi Marcel Ciolacu, pe primele locuri în intenția de vot pentru prezidențiale. Șoșoacă se clasează peste Simion