Mircea Geoană: „Faptul că Hayssam a plecat pe sub nasul autorităţilor este o ruşine naţională”

Mircea Geoană susţine că în cazul Omar Hayssam adevărul despre cele petrecute trebuie prezentat integral, în limita păstrării secretului de stat, pentru ca ţara noastră să nu se mai confrunte cu o astfel de situaţie şi a menţionat, totodată, că aducerea acestuia în România, pentru a-şi ispăşi pedeapsa la care a fost condamnat, merită salutată.

20 iul. 2013, 13:40
Mircea Geoană: „Faptul că Hayssam a plecat pe sub nasul autorităţilor este o ruşine naţională”

Eu aştept mult mai multă claritate, pentru că sunt multe zone neclare şi cred că nu este bine să prezentăm adevărul doar în părţile care ne convin. Adevărul trebuie prezentat în integralitatea sa, chiar în lucrurile care sunt mai puţin plăcute pentru statul român, pentru ca în viitor să nu mai avem astfel de situaţii. (…) În orice caz, dacă a existat aşa cum pare să fie din comunicarea oficială o operaţiune a structurilor noastre speciale, faptul că şi-au făcut datoria, probabil în condiţii destul de complicate, probabil în parteneriat cu aliaţii noştri principali, merită salutat şi arată că avem echipe profesioniste”, a afirmat Geoană sâmbătă, la finalul unei reuniuni a activiştilor PES România.

Acesta a spus că aducerea lui Hayssam în ţară şi deferirea lui justiţiei, arată că instituţiile statului român au „memorie lungă şi braţul lung”, ceea ce din punct de vedere a respectării legii pe un caz „atât de sensibil” este un lucru foarte important, dar că trebuie clarificate o serie de aspecte.

Detaliile urmează să fie prezentate în limita păstrării secretului de stat. (…) În acelaşi timp, sper ca venirea lui în ţară să aducă adevărul şi numai adevărul cu privire la cele trei episoade importante, cât şi la răpirea ziariştilor în Irak, pentru că sunt încă multe semne de întrebare pe care cred că putem şi ar trebui să le aflăm. A trecut suficient de mult timp de atunci. Şi episodul cascadei de complicităţi care au condus la părăsirea teritoriului României de către cel care a fost astăzi readus în ţară şi, de ce nu, în limita posibilului, încă o dată să ştim care sunt detaliile acestei operaţiuni„, a susţinut senatorul social-democrat.

Mircea Geoană a spus că fuga lui Omar Hayssam din România este o ruşine naţională.

„În primul rând, n-ar fi trebuit să părăsească ţara. Cineva care este condamnat pentru terorism să-ţi plece din ţară, pe sub nasul autorităţilor, este pur şi simplu o ruşine naţională.(…) Ar trebui să ne întrebăm cum a putut să plece din ţară cineva care a fost condamnat şi care era presupus a fi în maximă securitate. În al doilea rând, evident condiţiile sunt foarte complicate, Siria este de mulţi ani de zile un teritoriu pradă războiului civil şi elementele juridice bilaterale au avut o evoluţie destul de sincopată, apropo de extrădare. Dar, în cele din urmă, faptul că este readus pe teritoriul autorităţilor române pentru ispăşirea pedepsei este un lucru bun”, a declarat Geoană.

Parlamentarul a menţionat că, în situaţia unui joc politic, există riscul ca adevărul în cazul Hayssam să nu fie aflat în totalitate, sub pretextul protejării unor operaţiuni speciale.

„Aş vrea să ştiu întreg adevărul despre ceea ce s-a întâmplat cu el, cu anturajul, cu complicii săi, cu grupurile de interese care l-au susţinut, pentru că adevărul este singurul panaceu, singurul turnesol la o astfel de situaţie, în care există tentaţia de a juca politic un astfel de eveniment. Şi dacă joci politic, atunci rişti ca părţi ale adevărului să rămână obscure şi camuflate sub aşa zisa protejare a interesului unor operaţiuni speciale. (…) Cred că, inclusiv din punctul de vedere al Parlamentului, al Senatului României, care are atribuţiuni explicite în politica externă, cred că o informare, poate cu uşile închise, poate în comisia SRI, poate în alte comisii specializate, comisia SIE, funcţie de cum s-a derulat operaţiunea, sunt necesare. Şi sunt convins că şi Guvernul va acţiona cu autoritate şi competenţă în această situaţie”, a declarat senatorul PSD Mircea Geoană.