Mircea Geoană: Finalul precampaniei ne arată că lucrurile se îndreaptă spre un succes clar al candidatului PSD

Senatorul PSD Mircea Geoană afirmă, vineri, că apropiatul final al precampaniei prezidenţiale indică un succes clar al candidatului Stângii la scrutinul din luna noiembrie, având în vedere mişcările de candidaţi produse pe partea dreaptă a politicii româneşti, transmite Agerpres.

22 aug. 2014, 08:41
Mircea Geoană: Finalul precampaniei ne arată că lucrurile se îndreaptă spre un succes clar al candidatului PSD

‘După ritualul de sacrificare a lui Cristian Diaconescu pe altarul Elenei Udrea şi anunţul lui Crin Antonescu că nu îl susţine pe Klaus Iohannis, lucrurile se îndreaptă către un succes clar al candidatului PSD. Traian Băsescu, în contemplarea oedipiană a locului său în istorie, loveşte în tot ce mişcă pe partea dreaptă a sceptrului politic, devenind, probabil involuntar, cel mai bun agent electoral al lui Victor Ponta’, afirmă Mircea Geoană într-o postare pe blogul său.

Geoană adaugă că scenariul propus de Dreapta în 2004 prin crearea Alianţei D.A. nu se mai poate repeta cu acelaşi succes în 2014 prin fuziunea PNL-PDL, întrucât ‘ ‘iarna nu-i ca vara’ ‘, 2014 nu este 2004, iar noul preşedinte al României va fi cel susţinut de Stânga şi centrul politic’.

Senatorul PSD argumentează că ‘aşa-zisa Dreaptă, convulsivă şi incoerentă, nu poate să câştige în actualele condiţii’.

‘Spasmofilia din toate partidele, canibalizarea reciprocă şi lipsa de statură prezidenţială a pleiadei de candidaţi conduce la lipsa de credibilitate şi tracţiune electorală a fiecăruia şi a tuturor. Dacă vor reuşi să intre în turul II, o vor face cu un scor modest, imposibil de surmontat în condiţiile atacurilor reciproce şi a unei stări de demobilizare şi defetism care se insinuează în rândurile proprii pe zi ce trece. Strigătul de luptă al campaniilor precedente – ‘Nu daţi toată puterea PSD’ – sau reactivarea temerilor faţă de ‘partidul-stat’ nu vor mai fi suficiente să aducă cele trei milioane de voturi care lipsesc’, afirmă Geoană.

Senatorul PSD adaugă că Dreapta ‘nu are măcar o schiţă de proiect prezidenţial şi de viziune pentru ţară’.

‘Nici un candidat al aşa-zisei Drepte nu are măcar o schiţă de proiect prezidenţial şi de viziune pentru ţară. Demonizarea PSD şi a lui Victor Ponta nu pot fi un substitut pentru absenţa unei viziuni de societate. Într-un moment de răscruce pe care istoria zbuciumată a regiunii şi a lumii ne-o readuce cu violenţă, nevoia unui Preşedinte capabil să depăşească sectarismele politicului românesc şi să adune societatea în jurul unui Nou Proiect Naţional nu mai reprezintă un lux, ci o pură necesitate. Nu de provinciali stingheri, ci de lideri naţionali cu statură internaţională are nevoie astăzi România’, susţine Geoană.

El adaugă că alternanţa la putere ‘devine o adevărată măsură de igienă democratică’.

‘Şi din motive de echilibru democratic mai larg, aşa-zisa Dreaptă nu trebuie să câştige. După 10 ani de băsism ca politică de stat, aerul trebuie ventilat, iar alternanţa devine o adevărată măsură de igienă democratică’, apreciază senatorul PSD.

Mircea Geoană afirmă, pe de altă parte, că afirmaţiile sale aduse în sprijinul ideii că Dreapta nu merită şi nu trebuie să câştige alegerile nu înseamnă că Stânga merită să le câştige fără drept de apel, însă ‘există o fundaţie mai solidă’.

‘PSD, în pofida loviturilor primite, rămâne un partid robust şi capabil să strângă rândurile la greu. El dispune atât de resursa umană pentru o echipă performantă, dar şi de capacitatea de a asigura atât de necesarele ‘checks and balances’ împotriva oricăror tentaţii de subordonare faţă de oricare dintre Palate.(…) Învăţând din lucrurile bune şi mai puţin bune ale guvernării, ieşind din logica campaniei negative şi propunând naţiunii un Proiect de Ţară complet şi credibil, continuând fără ezitare lupta împotriva cauzelor şi efectelor corupţiei, garantând predictibilitate şi robusteţe în alianţele şi politica noastră externă şi de securitate, asigurând adevărata intrare a României în Europa, venind cu o echipă capabilă să inspire încredere, competenţă şi integritate, în decembrie vom putea închide definitiv un deceniu care a început cu mari promisiuni şi care se sfârşeşte într-o imensă dezamăgire’, mai afirmă senatorul PSD.