Mircea Geoană, încântat de decizia prin care i se prelungește mandatul lui Jens Stoltenberg, la șefia NATO: ”Împreună am avut de gestionat situaţii fără precedent”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, și-a exprimat mulțumirea față de decizia prin care NATO a decis să îi prelungească mandatul lui Jens Stoltenberg, la șefia Alianței. Geoană a explicat cât de important este faptul că el va face echipă în continuare cu Stoltenberg, în perspectiva Summit-ului de la Washington, care va marca 75 de ani de existență ai Alianței Nord Atlantice.

04 iul. 2023, 19:26
Mircea Geoană, încântat de decizia prin care i se prelungește mandatul lui Jens Stoltenberg, la șefia NATO: ”Împreună am avut de gestionat situaţii fără precedent”

Mircea Geoană, românul care este secretar general adjunct al NATO,  a salutat decizia Alianței de a-i prelungi mandatul lui Jens Stoltenberg. El a menționat că apreciază continuitate, la acest nivel și că decizia anunțată, deja, va fi ratificată în Summit-ul de la Vilnius, de la mijlocul acestei luni.

”Salut cu bucurie decizia aliaţilor NATO  de a-i prelungi mandatul Secretarului general Jens Stoltenberg, cu încă un an, până la 1 octombrie 2024. Decizia va fi aprobată de şefii de stat şi de guvern NATO la Summit-ul de la Vilnius, care va avea loc pe 11-12 iulie”, a scris Mircea Geoană, pe Facebook.

Citește și  NATO este cu ochii pe Rusia! Mircea Geoană aruncă bomba: ”Cu cât este eliberat mai mult teritoriu, cu atât mai puternică va fi poziția poporului ucrainean la masa negocierilor”

Menținerea lui Jens Stoltenberg la șefia NATO are și o altă conotație pentru Mircea Geoană, mai ales în contextul în care echipa de conducere a Alianței Nord Atlantice a avut de soluționat situații dintre cele mai delicate, în special după izbucnirea războiului din Ucraina.

”Împreună am avut de gestionat situaţii fără precedent în istoria recentă a Alianţei noastre şi sunt încântat că vom continua să lucrăm în aceeaşi formulă şi pentru succesul Summit-ului din Washington, când NATO va împlini 75 de ani”, a mai spus Geoană.

Citește și  Mircea Geoană, îngrijorat: „Toți românii vor da de pământ cu actualul sistem politic!”

Prelungirea mandatului lui Jens Stoltenberg tinde să devină o practică uzuală pentru NATO. Fostul premier al Norvegiei se află la conducerea NATO începând din 2014, iar mandatul său a mai fost prelungit de două ori până acum. Mandatul actual urma să expire în luna septembrie, a acestui an, iar grație prelungirii acordate de NATO, el va conduce Alianța cel puțin până la 1 octombrie 2024.

Stoltenberg a reacționat și el la prelungirea mandatului, dar a ales să se refere la importanța rolului pe care îl are NATO, fără să facă niciun fel de conotație personală, în privința prelungirii mandatului său.

„Legătura transatlantică dintre Europa şi America de Nord a asigurat libertatea şi securitatea noastră timp de aproape 75 de ani, iar într-o lume mai periculoasă, alianţa noastră este mai importantă ca niciodată”, a punctat Stoltenberg.