Mircea Geoană, avertisment ferm pentru Vladimir Putin să nu atace Ucraina. „Costul pentru voi va fi mult mai sever decât ce s-a întâmplat după anexarea Crimeei”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a avertizat că Rusia suferi sancţiuni financiare mult mai severe decât cele aplicate în 2014, după anexarea Crimeei.

13 feb. 2022, 08:59
Mircea Geoană, avertisment ferm pentru Vladimir Putin să nu atace Ucraina. „Costul pentru voi va fi mult mai sever decât ce s-a întâmplat după anexarea Crimeei”

Mircea Geoană a afirmat în Occident nu „totul este o poezie, o feerie” şi a recunoscut că „sunt multe lucruri de corectat, dar dacă mă uit la alternativă, asta înseamnă dictatură, autocraţie, insecuritate”. Secretarul general adjunct al NATO a subliniat că statele membre ale Alianţei manifestă „vigilenţă sporită”, după ce Statele Unite au avertizat că Rusia ar putea invada Ucraina în câteva zile.

„Vreau să subliniez faptul că în paralel cu vigilenţa sporită pe care o acordăm acestei situaţii fără precedent în ultimii 30 de ani – mobilizarea masivă de forţe militare ruseşti într-o menghină pe trei laturi în jurul Ucrainei – avem în continuare o dimensiune politică şi diplomatică pe care o încurajăm şi noi de la NATO.

Avem convorbirea telefonică reînnodată între preşedintele Biden şi preşedintele Putin, Antony Blinken şi Serghei Lavrov au discuţiile lor. Deci noi suntem în continuare vigilenţi, prudenţi şi lucizi, pe de o parte, dar şi doritori să încurajăm dialogul, diplomaţia şi o soluţionare politică a unei situaţii care poate să devină una dintre cele mai complicate din ultimele decenii.

Toate informaţiile pe care le avem spun că există o mobilizare extrem de masivă pregătită într-o succesiune potenţială: decizie la Kremlin, execuţie pe teren în Ucraina, care poate să se întâmple în orice moment. Noi nu spunem că este iminent atacul. Spunem că în acest moment Federaţia Rusă şi-a construit în jurul Ucrainei forţe, logistică, elemente de comandă şi control care, în cazul în care preşedintele Putin va da ordinul de agresiune militară împotrivă Ucrainei, pot acţiona într-un timp foarte scurt. Suntem într-un moment de risc sporit ca decizia de la Kremlin să fie una agresivă”, a declarat Mircea Geoană într-un interviu acordat News.ro.

Citeşte şi: Serbia îşi face provizii din cauza războiului iminent din Ucraina. „Nu ne putem preface că nu se va întâmpla nimic”

Mircea Geoană, semnal de alarmă pentru Ucraina. „Liderii separatişti din Donetsk şi Luhansk par să pregătească terenul pentru o provocare”

„Pentru că vedem exerciţiul militar masiv din Belarus, care este un element de preocupare pentru noi. În Crimeea sunt nave militare ruseşti, plus declaraţii ale liderilor separatişti din Donetsk şi Luhansk, care par să pregătească terenul pentru o provocare, pentru o înscenare, în care să se pretindă că Ucraina începe un conflict şi Federaţia Rusă răspunde”, a subliniat secretarul general adjunct al NATO, conform sursei citate.

Secretarul general adjunct al NATO: „Federaţia Rusă este agresorul, nu este victima”

De asemenea, Mircea Geoană a reacţionat, după ce preşedintele american Joe Biden a avertizat că ar putea fi aplicate sancţiuni puternice Rusiei dacă va ataca Ucraina.

„Federaţia Rusă este agresorul, nu este victima. Şi este un agresor repetat la adresa integrităţii teritoriale a vecinilor săi. Evident că ne gândim la 2014 – anexarea ilegală a Crimeei, trupe în Transnistria (de 30 de ani), trupe în Georgia (de aproape 30 de ani), trupe în Caucaz. Este un fel de metodă de lucru a Federaţiei Ruse, este agresorul de serviciu în această regiune.

O reacţie, de care vorbeşte preşedintele SUA, înseamnă ca Federaţia Rusă să suporte consecinţele acţiunilor sale agresive. Asta vorbim cu toţii în Occident. NATO nu este în sine o organizaţie care să impună sancţiuni, dar observaţi această unitate ireproşabilă între NATO, UE, Marea Britanie, G7.

În clipa de faţă există o unitate impecabilă în interiorul întregului Occident politic. Noi spunem foarte clar Federaţiei Ruse: ”Dacă repetaţi acest scenariu de agresivitate, costul pentru voi – economic, tehnologic, reputaţional- va fi mult mai sever decât ce s-a întâmplat după 2014”. Sperăm ca într-o analiză cost-beneficiu, într-o evaluare a avantajelor versus dezavantajele unei eventuale acţiuni militare a Federaţiei Ruse, când vor trage linia, la Kremlin, sa vadă că ies pe minus”, a conchis Mircea Geoană.

Citeşte şi: Joe Biden, mesaj ameninţător pentru Vladimir Putin dacă invadează Ucraina. „SUA împreună cu aliaţii vor reacţiona decisiv”