Mircea Geoană nu este de acord cu comasarea alegerilor: „Poate avea un efect de bumerang, va fi un vot de sancțiune”

Mircea Geoană susține că o comasare a alegerilor nu va face decât să aducă electoratul împotriva politicienilor, iar alegerile să aibă rol de pedeapsă la adresa acestora.

12 feb. 2024, 21:36
Mircea Geoană nu este de acord cu comasarea alegerilor: „Poate avea un efect de bumerang, va fi un vot de sancțiune”
Mircea Geoană nu este de acord cu comasarea alegerilor: „Poate avea un efect de bumerang, va fi un vot de sancțiune”

Secretarul general adjunct al NATO și fostul candidat la prezidențiale din partea PSD, Mircea Geoană, susține că ideea de a comasa alegerile nu este una rea, însă nici nu va vaea efectul scontat de politicienii ce au propus acest lucru.

Citește și: Marcel Ciolacu, despre candidatura lui Mircea Geoană la prezidenţiale: „Foarte bine, să candideze, dumnealui are şi experienţă, a mai fost preşedinte câteva ore”

Mircea Geoană nu este de acord cu comasarea alegerilor

Mircea Geoană a vorbit despre cel mai fierbinte subiect al momentului, și anume comasarea alegerilor din România de anul acesta. Fostul membru PSD este de părere că acest plan nu va avea efectul așteptat, ci poate chiar din contră. Cetățenii români vor considera pasul făcut de politicieni un semn de teamă de asumare, astfel că vor vota sub o formă de sancțiune pentru conducătorii actuali ai țării.

„Ideea cu comasarea poate că face sens din punct de vedere al calcului matematic al partidelor, dar poate avea un efect de bumerang. E posibil să vină lumea în număr și mai mare cu rol de sancțiune. Eu nu cred că românii și-ar da destinul cuiva care are ca scop să scoată România din traiectoria occidentală. Eu cred că este o decizie care indică ideea de teama de a da fața cu electoratul. Eu am sentimentul că cetățeanul citește asta într-o cheie de teamă, decat de eficientizare. E un vot de protest. Va veni mai multă lume la vot? Sentimentul meu este, așa cum a fost comunicată, mai degrabă o masinațiune de politicieni, decât de interesul cetățenilor. Cu cât dau sentiemntul că închid jocul, cu atât lumea va dori să deschidă jocul. Eu nu știu care va fi rezultatul, dar să nu exagereze ca partidele între ele să decidă ceea ce românii vor să decidă în numele lor. Va fi un bumerang la adresa lor. Aceste alegeri sunt cele mai importante din ultimii 35 de ani, niciodată nu a fost atât de important, niciodată nu a contat atât de mult viitorul țării noastre”, a declarat Mircea Geoană la Digi24.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, recent, că, în acest moment, nu s-a luat o decizie în ceea ce privește comasarea alegerilor, focusându-se acum pe primele alegeri din acest an, cele europarlamentare. De asemenea, premierul a menționat că cel care va candidat din partea Partidului Social Democrat va fi cel mai bun candidat posibil.

„Urmează ca luni să avem o noup întâlnire, momentan nu avem o decizie. Există acest scenariu, avem toate scenariile posibile. Pe mine, ca prim-ministru și ca președinte de partid mă interesează să venim în fața românilor, sunt toate alegerile într-un singur an, nu s-a mai întâmplat niciodată. (…) Manadatul primarilor să fie de 5 ani, nu poate să fie în aplicare în acest moment. Am putea face mandatul președinților de 4 ani, ca la primari. (…) Va fi și candidat PSD, și candidat unic, va fi cel mai bun candidat. Primele alegeri pe care le avem sunt cele europarlamentare, încerc să anunțăm candidații de la europarlamentare. Pe 9 iunie urmează cele locale. Fiecare dintre noi ne ocupăm de ce este prima oară. Politica înseamnă dialog, negociere. Cea mai simplă formă de guvernare e dictatura. Eu vreau să trăiesc în democrație. Ar însemna să ducem aceste negocieri prin intermediul presei, ar însemna să nu fim corecți”, a afirmat Marcel Ciolacu în cadrul declarațiilor de la șantierul naval din Constanța.

Citește și: Sondaj INSCOP: care sunt preferinţele românilor în ce priveşte preşedintele. Mircea Geoană, pe locul doi în preferinţele votanţilor PNL, 18% din electoratul AUR o preferă pe Şoşoacă lui Simion