Mircea Geoană, primele declarații despre candidatura la președinția România: „Sunt ca pasărea Pheonix, când crezi că a murit, revine mai puternică”

Mircea Geoană a vorbit despre o posibilă candidatură la postul de președinte al României. Actualul secretar general adjunct susține că planurile lui nu cuprind un astfel de job.

12 feb. 2024, 21:16
Mircea Geoană, primele declarații despre candidatura la președinția România: „Sunt ca pasărea Pheonix, când crezi că a murit, revine mai puternică”
Mircea Geoană, primele declarații despre candidatura la președinția România: „Sunt ca pasărea Pheonix, când crezi că a murit, revine mai puternică”

Mircea Geoană susține că are alete planuri, mult mai importante din punct de vedere personal, decât să candideze la alegerile prezidențiale.

Citește și: Sondaj INSCOP: Mircea Geoană, pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale, cu 26,5%, urmat de Marcel Ciolacu şi de Diana Şoşoacă

Mircea Geoană, primele declarații despre candidatura la președinția România

Mircea Geoană a fost deseori întrebat dacă va candida la președinția României, fiind binecunoscută dorința lui de a ocupa ac eastă funcție acum ceva vreme. De 5 ani se află în vârful NATO și spune că nu se gândește, momentan, la altă funcție.

„Am la NATO de terminat un job important și sunt hotărât să îmi duc misiunea în condiții foarte bune, ca până acum. Se apropie un moment care pentru mine e un moment politic sentimental și foarte personal, summitul de la Washington. Este foarte important sa termin acest lucru, mai vedem, există opțiune politică, în viața privată, neguvernamentală. După un astfel de job nu duc lipsă de oferte, dar mă gândesc și la interesul meu și al familiei mele, mă gândesc și la interesul țării, mă preocupă ce se întâmplă în România, am slujit țara toată viața și dacă va fi o șansă s-o fac direct sau indirect o voi face Este o decizie personală și de grup, pentru mine cel mai important lucru este să nu amestecăm cele două subiecte. Summitul de la Washington este momentul culminant din cei 5 ani de NATO. Voi pleca într-un orizont relativ apropiat, trebuie să vedem ce român sau româncă va continua această tradiție frumoasă. Ar fi un exemplu bun și pentru UE, România sa fie reprezentată mai bine decât până astăzi”, a declarat, la Digi24, Mircea Geoană.

Întrebat ce părere are despre sondajele ce îl plasează în fruntea clasamentului în ceea ce privește preferințele românilor în materie de un posibil președinte, Geoană a răspuns că aceste rezultate sunt suma eforturilor sale de până acum în ceea ce privește reprezentarea României peste hotare.

„Ești măgulit că atâți români au încredere în ceea ce am făcut. E rezultatul unei cariere, unei vieți publice bogate. Am avut momente foarte grele, cred că a ajutat detoxul de la politica militantă, jobul de la NATO, dar lumea vede în mine un om perseverent, care nu se dă bătut, precum pasărea Phoenix, când crezi că a murit, găsește energie să meargă mai departe”, a fost răspunsul lui Geoană.

În ceea ce privește viitorul președinte al României, Geoană consideră că, pentru prima oară după mulți ani, românii vor alege mai inteligent.

„Această alegere e extraordinar de importatnă pentru viitorul României. Cred că după ce am avut președinți din diverse culori și familii politice, cred că pentru prima dată există un culoar clar pentru un președinte independent, să nu fie dependent de partide, asta vor oamenii. Au încercat și au văzut. E un coridor pentru o candidatură independentă. Anul acesta este pentru prima dată în 30 de ani când cred că românii ar fi dispuși să voteze altceva. Nu mă bate gândul să candidez independent. Cred că vom avea în cursa prezidențială un candidat al unuia sau mai multor partide tradiționale și un candidat independent, unul al partidelor, altul al poporului. Azi ne îndreptăm către o confruntare care sper să fie corectă, democratică, fără interferențe din exterior. Aceasta alegere este extraordinar de importantă pentru viitorul României. Aș vrea ca măcar o dată să nu votăm răul cel mai mic”, a mai declarat Mircea Geoană.

Citește și: Mircea Geoană îl contrazice pe șeful Armatei, care a spus că România trebuie să se pregătească de război: „Obligația noastră este să evităm ca aceste scenarii să se întâmple”