Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: „Credem că Rusia a făcut doar un prim pas. Grupul de luptă din România va fi operaţionalizat mai repede”

Secretarul general adjunt al NATO, Mircea Geoană, a declarat marţi că Alianţa anticipează că recunoaşterea independenţei provinciilor separatiste Luhansk şi Doneţk să fie doar un prim pas făcut de Rusia într-un şir de manevre împotriva Ucrainei.

22 feb. 2022, 22:49
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: „Credem că Rusia a făcut doar un prim pas. Grupul de luptă din România va fi operaţionalizat mai repede”

Mircea Geoană a mai spus că NATO se aşteaptă ca Rusia să continue deplasarea de trupe la graniţa cu Ucriana, astfel încât şi Alianţa va mări dispozitivele de securitate din Europa de Est, iar grupul de luptă găzduit de România şi condus de Franţa ar putea deveni operaţional mai devreme decât era anticipat.

„Decizia Federației Ruse e o escaladare masivă a unei situații de securitate deja foarte complicate. Asistăm la încălcarea flagrantă a tuturor principiilor și normelor de drept internațional. Asistăm de fapt la o invazie fățișă, reînnoită la adresa Ucrainei. Evaluarea noastră este că acest pas nu este sfârșitul ci, probabil, doar începutul unui plan mai larg de continuare a activităților militare ostile la adresa Ucrainei suverane și independente.

Constatăm în continuare mobilizarea 150.000 de forțe militare ruse pe toate cele 3 laturi ale Ucrainei, inclusiv în Crimeea. Asistăm la o mobilizare neobișnuită și amplasarea unor componente ale forțelor militare rusești în dispozitiv de luptă, gata de atac în clipa în care vor primi, eventual, un ordin.

De aceea, nu vedem în acest moment vreun semn de dezescaladare și de aceea, așa cum am făcut-o în ultimele luni de zile, transparent, spunem lucrurilor pe nume și credem că planurile Federației Ruse nu se încheie cu această așa-zisă declarație de independență a celor două provincii, ci reprezintă doar începutul unor planuri agresive la adresa Ucrainei.”, a spus Mircea Geoană la Digi 24.

Citeşte şi: Josep Borrell, reprezentantul UE pentru Politică de securitate: „Sancţiunile UE vor lovi puternic Rusia şi acest lucru o va durea foarte mult”

„Ucraina nu este membru NATO și nu se bucură de această garanție de securitate pe care Articolul 5 ne-o oferă celor din NATO. Dar asistăm în această perioadă la sprijin consistent din partea noastră, politic, practic. Echipele pe zonă cibernetică, pe zonă de combatere a luptei hibride, a dezinformării ajută partenerii din Ucraina. În plan bilateral, foarte multe țări acordă sprijin, inclusiv echipamente militare defensive, Ucrainei. Un pachet financiar semnificativ pentru Ucraina, dar și pentru Moldova și Georgia, pentru că aceste țări, chiar dacă nu sunt în acest iureș militar și politic au avut de suferit direct sau indirect de pe urma acestei situații.

Salutăm decizia Germaniei de a sista și de a retrage certificatul tehnic pentru conducta Nord Stream 2. Un gest foarte puternic pe care îl apreciem aici, la NATO.

Pentru grupul de luptă găzduit de România și condus de Franța, la care anticipăm și alți aliați care vor participa, anticipăm ca timpul necesar pentru operaționalizarea acestuia să fie comprimat din cauza situației pe care o avem. De asemenea, comandanții militari și liderii politici ai NATO lucrează la suplimentarea posturii militare pe flancul estic vom vedea prezență suplimentară.

În plus față de acest lucru, peste 100 de aeronave militare NATO se află în stare de maximă alertă, peste 120 de nave militare ale NATO patrulează mările – Marea Nordului, Marea Mediterană, Marea Neagră și Marea Baltică.

Suntem la un nivel de vigilență ridicat. Vom lua măsuri proporționale și neescalatorii. Mesajul pe care vreau să-l dau este că fiecare centimetru pătrat de teritoriu aliat, inclusiv teritoriul românesc, este sub protecția reală, autentică și extrem de energică a Articolului 5 al NATO.”, a adăugat Mircea Geoană.

Citeşte şi: EXCLUSIV Victor Ponta, despre criza din Ucraina: „Pe noi nu ne atacă Rusia, sunt prietenii noştri, cine le mai plăteşte pe gaz cât plătim noi?”