Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: „Marea Neagră rămâne o zonă foarte tensionată. Este important să asigurăm libertatea navigaţiei marine”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susţine că Marea Neagră va rămâne o zonă tensionată dar că NATO îşi ia angajamentul să apere securitatea României şi ieşirea la Marea Neagră.

30 iun. 2022, 20:59
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: „Marea Neagră rămâne o zonă foarte tensionată. Este important să asigurăm libertatea navigaţiei marine”

Mircea Geoană a vorbit şi despre începerea exploatării rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră, un obiectiv important al României prin prisma obţinerii unui grad ridicat de independenţă energetică, şi despre măsurile de securitate ce se vor impune în acest context.

„Marea Neagră rămâne o zonă extrem de tensionată. Nu e nevoie să dăm prea multe comentarii, pentru că lucrurile sunt evidente. De la Insula Șerpilor până la blocada litoralului ucrainean și a accesului Ucrainei la Marea Neagră este o zonă extrem de tensionată, unde NATO, în mod natural, își aduce o contribuție importantă.

Ne interesează în primul rând păstrarea și garantarea libertății de navigație maritimă. Uitați-vă la portul Constanța, porturile dunărene, cât de importante au devenit în contextul blocadei portului Odesa și uitați-vă cât de important este să asigurăm libertatea de navigație. Asta va face NATO, asta face NATO.

Citeşte şi: Bogdan Aurescu: „Suplimentarea trupelor aliate este una dintre deciziile în favoarea intereselor de securitate ale României”

România are un platou continental și rezerve de gaze naturale importante și acest lucru va putea continua. Înțeleg că sunt decizii pentru în sfârșit a începe exploatarea acestora. Există, din nou, o garanție NATO pentru că este teritoriul suveran al statului român, un stat aliat.

Deci există, evident, elemente legate de protejarea intereselor României”, a spus Mircea Geoană, pentru Antena 3.

Citeşte şi: Lovitura decisivă împotriva lui Putin care ar putea opri războiul din Ucraina. Expert al Institutului Hudson: „Un jucător-cheie la Marea Neagră este România”