Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: ”Sub nicio formă nu vom accepta ca Rusia să revină pe granița cu România”

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană, a precizat că Alianţa este încrezătoare în ceea ce priveşte aprobarea noului ajutor financiar pentru Ucraina în Congresul SUA, după negocierile celor două mari partide americane.
Filip Stan
12 ian. 2024, 20:03
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: ”Sub nicio formă nu vom accepta ca Rusia să revină pe granița cu România”

Geoană a mai spus că „sub nicio formă nu vedem condiţii şi nu vom putea accepta ca Rusia să revină pe graniţa României”. Acesta a mai făcut apel „la pregătirea pentru un război de lungă durată”, însă a adăugat că „nu vedem de nicio parte capabilitatea militară de a putea să aibă o victorie decisivă într-un sens sau celălalt”.

”Nu cred că vom avea dificultăţi masive din punctul de vedere al finanţării efortului ucrainean, care este şi efortul nostru.  Vedem în acest moment un adevărat război industrial, în paralel cu cel atât de brutal şi nemilos pe care îl vedem şi care se întâmplă în Ucraina de doi ani de zile. Deci nu avem atât de mult o problemă de finanţare, apar sincope depăşibile, dar avem o problemă de capacitate industrială în principal în Europa, pentru că de 30 de ani am colectat, inclusiv România, dividendele păcii şi am crezut că după terminarea Războiului Rece lucrurile vor fi liniştite şi calme. Economia de război a Rusiei satisface nevoile de astăzi”, a declarat Mircea Geoană, vineri la Digi 24.

„În plus, de o manieră totalmente în afara legii internaţionale, Coreea de Nord, Iranul promit sau deja trimit armament suplimentar pentru Rusia împotriva ucrainenilor”, a continuat secretarul general adjunct al NATO.

„Avem o conversaţie extrem de energică şi pozitivă cu industria de apărare, care produce echipamente de dublă întrebuinţare, pentru că avem nevoie nu doar de muniţie şi de artilerie, avem nevoie şi de tehnologie, de cyber, de mai multe lucruri pentru a putea să-i convingem, în metode de economie de piaţă, să producă mai mult în termene mai strânse. Pentru asta NATO a adoptat la Vilnius un plan de acţiune de producţie militară care este ghidul”, a completat Geoană.

El a adăugat că vrea să transmită un semnal de încredere şi predictibilitate.

„Aşa cum poate unii dintre noi, la începutul războiului, acum aproape 3 ani de zile, am considerat că în două săptămâni ruşii ocupă Kievul, noi am spus ”Nu, Ucraina are capacitate să reziste”, după cum am fost poate prea entuziaşti, optimişti la începutul ofensivei ucrainene de acum câteva luni, din primăvara anului trecut. Fac un apel să nu cădem în latura cealaltă de pesimism exagerat, pentru că Ucraina are resurse suficiente ca să poată să susţină acest război, să aibă succes. Nu există sub nicio formă un risc ca în situaţia de azi, cu resursele militare ruseşti, cu producţia militară rusească, cu modul de operare al Federaţiei Ruse, ei Rusia pierd 300 de militari pe zi, mii de vehicule blindate, sute de avioane.

Nu sunt într-o situaţie grozavă.  Apelul meu este la pregătirea pentru un război de lungă durată, va dura. Nu se va întâmpla în 2024, probabil că nici în 2025. Nu vedem de nicio parte capabilitatea militară de a putea să aibă o victorie decisivă într-un sens sau celălalt. Ne aşteptăm la un război prelungit cu mici ofensive, contraofensive, cu teritoriu câştigat şi pierdut”, a mai explicat secretarul general adjunct al NATO.

Acesta a mai precizat că „ucrainenii, cu sprijinul nostru, au reuşit să recupereze 50% din teritoriul ocupat de ruşi iniţial”, ceea ce „nu e puţin lucru”.

„Sub nicio formă nu vedem condiţii şi nu vom putea accepta ca Rusia să revină pe graniţa României. Avem nevoie de Ucraina care să stea în picioare, de Republica Moldova care să vină în Europa, de Georgia care să vină în comunitatea euro-atlantică”, a conchis Geoană.

Mircea Geoană, despre pericolul repreyentat de Rusia pentru Republica Moldova: ”Militar nu are motive de îngriorare”

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a afirmat, chestionat dacă există pericolul ca Federaţia Rusă să atace Republica Moldova, că această ţară nu are motive de îngrijorare din perspectivă militară, însă „un război hibrid total, într-un an cu alegeri prezidenţiale, este de interes vital şi pentru Rusia”.

„Militar, nu au resurse. Planul iniţial era ocuparea Kievului şi ocuparea Odesei, încercuire prin Transnistria şi prinderea Ucrainei într-o menghină. Ăsta a fost planul militar iniţial. El a eşuat şi nu se va întâmpla. Militar, Republica Moldova nu are motive de îngrijorare. Din punctul de vedere al unui atac hibrid, al unui război hibrid total. Mai ales că alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, unde Maia Sandu conduce cu atât de mult succes drumul proeuropean al fraţilor de peste Prut este de interes vital şi pentru Rusia.

De aceea, Republica Moldova este un partener comun al NATO şi al UE. Lucrăm împreună, inclusiv în planul luptei împotriva dezinformării şi-i ajutăm să aibă rezilienţă sporită, la atacuri cibernetice, la dezinformare şi la încercarea disperată a Rusiei, prin cozi de topor din Moldova, să oprească drumul proeuropean al Republicii Moldova”, a declarat Mircea Geoană, întrebat dacă există pericolul ca Rusia să atace Republica Moldova, vineri la Digi 24.

El a completat că şansa integării Republicii Moldova în Uniunea Europeană „nu vine decât de două ori pe secol”.

„Dincolo de faptul că suntem români şi ţinem la oamenii de acolo – ne sunt fraţi şi surori. O astfel de şansă pentru Republica Moldova nu vine decât de două ori pe secol. A fost o şansă la primul război din Transnistria. S-a dus cum s-a dus. Asta a fost. Iar asta e a doua şansă. Noi toţi avem tot interesul ca Moldova şi Ucraina să vină către Europa”, a mai spus Geoană.

Citește și: Marcel Ciolacu, discuţii cu reprezentanții transportatorilor și fermierilor: „Am centralizat doleanțele, trebuie să găsim soluțiile”. O parte dintre protestatari continuă mitingul: „Rămânem în stradă, am primit doar promisiuni”

 

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
După ce a luat 3,5 la BAC, un elev din Bihor a făcut alegerea vieții. Care a fost rezultatul contestației
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă. Cum plănuia să pună mâna pe țară. Procurorii au aflat totul
Playtech.ro
Vară deşertică în România. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni îngrijorează meteorologii
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cei mai ghinioniști nativi. Nimic nu le iese
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Proprietar de teren în România. Taxa obligatorie prin lege. Dai minim 600 lei, altfel n-ai niciun drept
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane