Mircea Geoană şi-a preluat oficial postul de secretar general adjunct al NATO

Mircea Geoană şi-a preluat joi funcţia de secretar general adjunct al NATO, înlocuind-o pe americanca Rose Gottemoeller.

17 oct. 2019, 17:46

„Prima zi de munca la NATO a inceput cu intalnirea cu Secretarul General, Jens Stoltenberg. Vom forma o echipa unita, cu o singura misiune: sa pastram si sa intarim unitatea, solidaritatea, eficacitatea si permanenta adaptare a celei mai de succes Aliante din istorie. Mandru si onorat sa fiu primul roman intr-o astfel de pozitie de decizie si sa pot contribui la consolidarea relatiei transatlantice si la apararea valorilor noastre comune”, a anunţat Mircea Geoană joi pe Facebook, postând şi o fotografie cu el alături de Jens Stoltenberg.

La rândul său, Jens Stoltenberg a postat joi pe Twitter un mesaj de bun venit adresat noului său adjunct, Mircea Geoană.

„Un salut călduros noului meu secretar general adjunct, Mircea Geoana! Aştept cu nerăbdare să lucrez cu dumneavoastră pentru a consolida şi mai mult NATO. Veţi construi pe moştenirea puternică a lui Rose Gottemoeller ca o campioană a Alianţei noastre transatlantice – tuturor ne va fi dor de ea”, a scris şeful NATO pe Twitter.

Secretarul general Jens Stoltenberg şi ambasadorii din Consiliul Atlanticului de Nord şi-au luat la revedere miercuri de la secretarul general adjunct Rose Gottemoeller, care s-a aflat în această funcţie din octombrie 2016, informează organizaţia într-un comunicat postat miercuri pe site-ul său.

Gottemoeller a fost prima femeie în cei 70 de ani din istoria NATO care a ocupat funcţia de secretar general adjunct, precizează Alianţa Nord-Atlantică. Anterior ea a îndeplinit timp de aproape cinci ani funcţia de subsecretar de stat american pentru controlul armelor şi securitatea internaţională.

Organizaţia transatlantică a anunţat la 17 iulie că secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a decis să-l numească pe Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului general. Până în prezent, cea mai înaltă funcţie a unui român în cadrul NATO a fost cea de asistent al secretarului general al NATO, ocupată în perioada 2013-2017 de Sorin Ducaru, care a exercitat rolul de şef al Diviziei pentru Riscuri de Securitate Emergente.