Mircea Lucescu: „Nu am vrut să plec din Ucraina. Ambasada României a insistat să plec”

Antrenorul echipei Dinamo Kiev, Mircea Lucescu, a propus federaţiei ucrainene ca jucătorii din această ţară, care pot fi selecţionaţi la echipa naţională, să se antreneze la Bucureşti înaintea barajului pentru calificarea la Cupa Mondială.

29 mart. 2022, 11:33
Mircea Lucescu: „Nu am vrut să plec din Ucraina. Ambasada României a insistat să plec”

Când primele bombe rusești au căzut în apropierea Kievului și a altor orașe ucrainene, în dimineața zilei de 24 februarie, Mircea Lucescu dormea. „M-am trezit în miez de noapte și m-am gândit: «Ce-i cu vremea asta? Furtuni în februarie?» Am auzit un zgomot extrem de puternic și sunetul era înfricoșător”, spune Mircea Lucescu. „Dimineața, alarma m-a trezit din nou. Apoi am aflat ce se întâmplase. Era panică peste tot”, povestește antrenorul.

În dimineața aceea, oamenii nu aveau timp să-și recapete speranța. Viața a fost pur și simplu o cursă de supraviețuire. Rusia invadase Ucraina și, în loc de zâmbete proaspete, milioane de oameni au început să fugă, căutând o scăpare din ororile războiului.

La 76 de ani, Lucescu este unul dintre cei mai bătrâni tehnicieni care încă antrenează la cel mai înalt nivel. Românul a scris istorie în țara vecină, Ucraina, petrecând 12 ani la Șahtior Donețk, între 2004 și 2016, iar apoi a acceptat o ofertă de la rivala istorică, Dinamo Kiev, în 2020. Cariera sa a început în 1979 și a antrenat mari cluburi de pe continentul european, precum Internazionale Milono, Galatasaray și Besiktas, dar şi echipele naţionale ale României şi Turciei.

Ucrainenii au izbucnit la adresa lui Mircea Lucescu: „Să plece!”. Declaraţiile cu care românul i-a scos din minţi pe fanii lui Dinamo Kiev

Însă mintea și inima lui Lucescu se gândesc la război, mai ales la cei pe care i-a lăsat în urmă atunci când s-a întors în România, la câteva zile după ce a avut început invazia.

„Nu am vrut să plec. Am făcut-o doar pentru că mi-am dat seama că pot ajuta mai mult de la București decât dacă aș fi fost cu jucătorii mei la Kiev”, spune tehnicianul. Împreună cu UEFA și cu federațiile de fotbal din România și Republica Moldova, Lucescu i-a ajutat pe jucătorii străini de la Dinamo și Șahtior să ajungă acasă, trecând prin București.

Mircea Lucescu, prima reacţie despre cele 5 milioane USD blocate în băncile din Ucraina. Unde sunt, de fapt, banii
„Ambasada României a insistat să plec, iar clubul meu a considerat și el că trebuie să plec. Dar am vrut mai întâi să știu ce se va întâmpla cu băieții mei de la echipă”, spune Lucescu. Jucătorii lui Dinamo Kiev știau că nu vor mai juca în weekend, deși s-au prezentat la antrenament în acea dimineață. Fotbalul și toate celelalte evenimente sportive au fost suspendate după ce starea de urgență fusese introdusă la nivel național.

Propunerea lui Mircea Lucescu pentru echipa naţională a Ucrainei: Am transmis-o federaţiei ucrainene

„Ştiu că mulţi vor spune că este greşit din punct de vedere moral ca unii oameni să lupte într-un război, în timp ce alţii joacă fotbal. Dar fiecare persoană poate lupta într-un mod personal, poate face tot posibilul pentru a-i ajuta sau sprijini pe cei de acasă. Performanţa pe teren îi poate încuraja şi inspira pe mulţi. Am transmis federaţiei ucrainene gândurile mele. Cred că ar fi o idee bună să avem o echipă comună creată din jucătorii de la Şahtior şi Dinamo care să se antreneze la Bucureşti înaintea meciului din play-off-ul pentru CM Scoţia – Ucraina din iunie. Îmi doresc ca jucătorii internaţionali să formeze o echipă care să se antreneze şi să joace amicale împotriva cluburilor care nu sunt implicate în competiţiile europene. Jucătorii echipei Dinamo sunt acum aproape de Lvov, se antrenează acolo. În fiecare zi, oamenii mei de acolo îmi trimit videoclipuri cu sesiunile de antrenament. Le-am cerut doar să-şi menţină pregătirea fizică, să alerge puţin şi să meargă la sală”, a declarat Lucescu într-un interviu pentru The Guardian.

Lucescu a dezvăluit că au fost discuţii şi despre încheierea sezonului ucrainean în străinătate, cu România, Polonia sau Italia văzute ca posibile ţări gazdă. „Mi-aş dori ca sezonul să se termine pe teren, dar este foarte greu acum. Şahtior a pierdut mai mult de 10 jucători, iar sud-americanii s-au întors la casele lor. În acest moment, nu există loc pentru rivalitate, suntem ca unul. Rămânem împreună şi încercăm să ajutăm cât mai mult posibil. Acesta este singurul meu obiectiv. Am trecut prin ceva asemănător când lucram la Şahtior în 2014”, a adăugat tehnicianul de 76 de ani.
FIFA a amânat pentru luna iunie meciul Scoţia – Ucraina de pe traseul A al play-off-ului pentru Cupa Mondială din Qatar. Învingătoarea acestui meci va întâlni, tot în iunie, Suedia, în finala care va stabil una dintre echipele calificate la turneul final.

Trei jucători ucraineni, doi de la Şahtior, Sergii Krivţov şi Taras Stepanenko, şi căpitanul echipei Dinamo Kiev, Sergii Sidorciuk, se află deja în România, unde s-au refugiat după ce Rusia a invadat Ucraina. Ei eu primit permisiunea să părăsească ţara lor natală deoarece fiecare dintre ei are cel puţin trei copii. Lui Sidorciuk i s-a născut al patrulea copil în România.