Mircea Negulescu, cercetat din nou în două dosare disciplinare

Mircea Negulescu va fi cercetat din nou în două dosare disciplinare închise de Inspecţia Judiciară. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti.

08 mart. 2019, 09:35
Mircea Negulescu, cercetat din nou în două dosare disciplinare

Mircea Negulescu, fostul procuror DNA, in prezent la Parchetul Judecatoriei Campina, a primit o nouă lovitură, care a venit in urma a doua actiuni facute de doi magistrati care acuza mai multe abuzuri comise de catre fostul procuror. Este vorba despre judecatoarea Ruxandra Popescu de la Judecatoria Sinaia si de ex- prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Sinaia Iulian Vaduvan.

Acestia au contestat la Curtea de Apel Bucuresti decizia Inspectiei Judiciare de a inchide doua dosare disciplinare in care Mircea Negulescu fusese cercetat la plangerile pe care cei doi le facusera. Astfel, CAB a admis in 6 februarie 2019 contestatia fostului prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sinaia Iulian Vaduvan, trimis in judecata intr-un dosar instrumentat de Mircea Negulescu, si a desfiintat Rezolutia Inspectiei Judiciare din 03.08.2018 si Rezolutia Inspectorului sef al Inspectiei Judiciare din 11.10.2018. Instanta a dispus trimiterea dosarului catre Inspectia Judiciara in vederea completarii verificarilor prealabile privind posibila savarsire de catre procurorul Negulescu Mircea a mai multor abateri disciplinare.

Iata minuta Curtii de Apel Bucuresti din 6 februarie 2019:

„Admite contestatia. Desfiinteaza Rezolutia Inspectiei Judiciar nr. 4970/IJ/1252/DIP/2018 din 3.08.2918 si Rezolutia Inspectorului sef al Inspectiei Judiciare nr. 6726/IJ/761/DSCR/2018 din 11.10.2018. Dispune trimiterea dosarului catre Inspectia Judiciara in vederea completarii verificarilor prealabile cu privire la aspectele semnalate de petent prin sesizarea din 7.03.2017 privind posibila savarsire de catre procurorul Negulescu Mircea a abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit a si c din Legea 303/2004. Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, cererea pentru exercitarea caii de atac urmand a se depune la Curtea de Apel Bucuresti- Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal”.

Iata ce prevede art. 99 lit a din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

„Constituie abateri disciplinare manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”.

Iata ce prevede art. 99 lit. c din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

„Constituie abateri disciplinare atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii”.

In cel de-al doilea dosar, Curtea de Apel Bucuresti a admis contestatia fostei judecatoare Ruxandra Popescu de la Judecatoria Sinaia, trimisa in judecata printr-un rechizitoriu intocmit de procurorii Mircea Negulescu si Alfred Savu, si a desfiintat in parte Rezolutia Inspectiei Judiciare prin care dosarul disciplinar al celor doi fusese inchis. Drept urmare, Inspectia Judiciara va trebui sa reia cercetarile fata de Mircea Negulescu si Alfred Savu pentru exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta.

Iata minuta Curtii de Apel Bucuresti din 8 februarie 2019:

„Admite contestatia. Desfiinteaza in parte Rezolutia Inspectiei Judiciare nr. 864/IJ/209/DIP/2018 din 7.05.2018. Dispune trimiterea dosarului catre Inspectia Judiciara in vederea completarii verificarilor prealabile cu privire la aspectele semnalate de petent prin sesizarea din 2.02.2018 privind posibila savarsire de catre procurorii Negulescu Mircea si Savu Alfred a abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. t coroborat cu art. 99/1 Legea 303/2004, cu privire la primul act de conduita analizat in Rezolutie la punctul 5.a. Definitiva”.

Iata ce prevede art. 99 lit. t din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

„Constituie abateri disciplinare exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta”.

Iata ce prevede art. 99/1 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

„Exista rea-credinta atunci cand judecatorul sau procurorul incalca cu stiinta normele de drept material ori procesual, urmarind sau acceptand vatamarea unei persoane”.