Mircea Toader, PNL: Primarii şi consilierii care au profitat de Ordonanţa 55 îşi vor pierde mandatele

Deputatul PNL Mircea Toader a declarat, vineri, la Galaţi, într-o conferinţă de presă, că aleşii locali care au trecut la alte partide profitând de prevederile Ordonanţei 55, declarată neconstituţională, îşi vor pierde mandatele, potrivit Agerpres.

16 ian. 2015, 15:11
Mircea Toader, PNL: Primarii şi consilierii care au profitat de Ordonanţa 55 îşi vor pierde mandatele

Toader a spus că în urma dezbaterilor din Parlament pe această lege, care vor avea loc în februarie, nu există altă cale pentru ,,traseişti’ decât pierderea mandatelor.

,,Practic, această lege este neconstituţională. Deci, în mod normal, dacă este neconstituţională legea, trebuie să revină la forma iniţială şi cei care au fost beneficiari ai legii revin la condiţia iniţială, au plecat şi şi-au pierdut mandatul. Că se mai fac sau nu alegeri, nu contează, pentru un an de zile se poate sta cu un viceprimar. Practic, în ultimul an nici nu mai ai voie să faci alegeri. Deci, cei care au profitat de Ordonanţa 55 îşi pierd mandatul, şi primari şi consilieri’, a spus Toader.

Deputatul PNL a mai spus că orice altă decizie în afară de pierderea mandatului va fi din nou atacată la Curtea Constituţională. Dacă, totuşi, unii dintre ,,traseişti’ ar dori să se întoarcă la partidul de unde au plecat, atunci Toader ar opta pentru excluderea lor.

,,Nu, eu nu sunt pentru a-i primi înapoi. Odată plecaţi să fie sănătoşi, ai plecat eşti bun plecat. Dacă totuşi ar fi varianta în care se întorc în partid opinia mea este excluderea. Dar chiar dacă s-ar lua o decizie de genul ăsteia noi vom ataca iar la Curtea Constituţională’, a afirmat Toader.

Parlamentarul l-a acuzat şi pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, pentru faptul că nu a atacat la Curtea Constituţională Ordonanţa 55.

,,I-am spus de nu ştiu câte ori domnului Avocat al Poporului, marelui nostru jurist şi fost prim-ministru Ciorbea, dom’le, atac-o că e neconstituţională. El, nu, că n-are elemente neconstituţionale. După mine, primul care ar trebui să plece este Ciorbea, care n-a creat decât un haos’, a spus Toader.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis în 17 decembrie 2014 că Legea pentru aprobarea OUG nr. 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională. Potrivit deciziei CCR, Parlamentul trebuie să reglementeze prin legea de respingere măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a OUG 55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curţii.