Mişcare surprinzătoare: Seulul vrea să discute NECONDIŢIONAT cu Phenianul despre dezarmarea nucleară

În relaţia spinoasă dintre cele două Corei a apărut o bresă, la iniţiativa preşedintelui de la Seul, doamna Park Geun-Hye, care s-a oferit să se întâlnească "fără condiţii prealabile" cu liderul de la Phenian, Kim Jong-Un.

12 ian. 2015, 13:54
Mişcare surprinzătoare: Seulul vrea să discute NECONDIŢIONAT cu Phenianul despre dezarmarea nucleară

Subiectul de discuţie între Sud şi Nord va fi dezarmarea nucleară a peninsulei coreene, precum şi o eventuală reunificare a celor două ţări, scrie presa occidentală.

Park Geun-Hye s-a declarat a propus la sfârşitul lunii decembrie discuţii la nivel înalt dspre chestiunea reunificării familiilor despărţite din cauza războiului din Peninsulă. Deocamdată, Phenianul nu a dat un răspuns, deşi dictatorul de la Phenian spusese că este pregătit pentru discuţii la nivel înalt cu Sudul.

Citeşte şi Coreea de Sud se pregăteşte de reunificare

Phenianul nu a răspuns încă, dar Kim Jong-Un se declara, trei zile mai târziu, pregătit de negocieri „la cel mai înalt nivel” cu Coreea de Sud. Cheia unor eventuale negocieri rămâne însă dezarmarea nucleară a Nordului, fără de care orice demers paşnic, de reunificare, nu ar duce la rezultatul scontat.

Din ultima negociere între cele două părţi pe tema reunificării nu a rezultat decât reunirea câtorva familii. De asemenea, trei lideri de la Phenian au făcut o vizită rară la Seul, în urma căreia ar fi decis să reia cât mai curând posibil discuţiile oficiale. Dar planul a eşuat din cauza unor incidente petrecute la frontieră dintre cele două Corei.