Mişcarea Populară a înţepenit. Cezar Preda: o găselniţă, o chestiune futilă. Ce spunea Băsescu

Democrat-liberalii îşi propuseseră, prin septembrie, anul trecut, să lanseze la apă proiectul Mişcării Populare pînă la finele lui decembrie. Numai că de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Unii pedelişti nu dau nici doi bani pe proiect. Asta deşi Traian Băsescu şi-a pus fiica cea mare să înregistreze la OSIM marca Mişcarea Populară în vederea formării unei eventuale alianţe.

05 ian. 2012, 14:48

Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu a declarat, pentru RTV.net, că democrat-liberalii nu au abandonat proiectul constituirii unei mişcări politice de dreapta mai largi, împreună cu alte partide şi organizaţii ale societăţii civile, însă discuţiile vor fi stopate dacă nu se va ajunge la un acord în timp util.

Voinescu a evitat să precizeze care sunt organizaţiile cu care discută PDL, invocând decizia conducerii partidului prin care s-a impus un embargo asupra discutării publice a chestiunii până când nu va fi anunţat un rezultat concret.

Decizia de acum câteva luni a fost să nu mai vorbim despre acest proiect până când nu se concretizează. Până acum nu există o concretizare demnă de interes public, dar discuţiile continuă şi sunt destul de interesante„, a declarat Sever Voinescu, purtător de cuvânt al PDL.

Acesta a spus că obiectivul politic principal al PDL rămâne asigurarea guvernării, neexistând un termen-limită pentru constituirea Mişcării Populare.

Mai mult, există posibilitatea ca proiectul să fie abandonat, dacă nu va fi finalizat în timp util înaintea alegerilor din toamnă. „N-avem presiunea unei agende, dar este evident că, dacă vom constata că este prea târziu, ne vom opri„, a adăugat Sever Voinescu.

Cât priveşte modalitatea formală prin care va fi concretizată legal mişcarea dreptei, Voinescu a precizat că PDL nu intenţionează să renunţe la a se prezenta în alegeri ca partid de sine stătător.

Forma finală este departe de a fi stabilită. Suntem în discuţii cu anumite formaţiuni politice şi structuri ale societăţii civile şi căutăm în continuare puncte de interese comun„, a precizat democrat-liberalul.

Pentru europarlamentarul Cristian Preda, lipsa de până acum a unui anunţ oficial privind paşi în direcţia unei mişcări largi de dreapta arată tocmai lipsa unor rezultate concrete.

Este un semn că nu se întâmplă nimic. Cred că trebuie să mizăm pe o confruntare între partide. Nu există timp pentru constituirea unei asemenea mişcări, iar dacă nu va fi un vehicul electoral în 2012, nu văd cum ar putea să fie după„, a spus Preda.

Acesta nu se fereşte să catalogheze ideea drept „o ficţiune” inutilă, în contextul în care PDL are deja mecanismele prin care poata atrage o susţinere mai largă din partrea societăţii civile şi prin care să genereze dezbateri interne fecunde.

„Există deja Institutul de Studii Populare, Fundaţia Creştin-Democrată, precum şi personalităţi care şi-au exprimat simpatiile de dreapta şi de centru-dreapta”, a remarcat Cristian Preda.

Există pedelişti care spun deschis că subiectul este „o găselniţă”, o chestiune futilă în raport cu problemele partidului. Printre ei, liderul organizaţiei din Buzău, Cezar Preda.

Degeaba ne gândim noi la tot felul de mişcări de stânga sau de dreapta, dacă noi nu reuşim să trecem de 20% în sondaje. Domnii care le gândesc să vină cu soluţii să ajungem la 30%, nu cu găselniţe de genul acesta„, a declarat Preda pentru RTV.net.

Fostul vicepreşedinte al PDL a arătat că subiectul unei mişcări ample de dreapta ne se află printre preocupările majore ale militanţilor partidului, fiind mai degrabă o idee speculată de câteva persoane.

La nivelul bazei partidului, nu se discută aşa ceva. Eu nu am treabă cu asta, am treabă cu PDL care trebuie să aibă un scor mai mare. În alegeri intrăm cu partidul nostru, nu cu nu ştiu ce mişcare„, a adăugat Preda.

În aprilie 2011, Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui a înregistrat la OSIM marca „Mişcarea Populară”, asociată cu domeniile educaţie, instruire, divertisment, servicii ştiinţifice şi tehnologice, crearea calculatoarelor, servicii juridice, personale şi sociale.

„Eu cred că trebuie pregatită ideea de mişcare populară pentru realizarea unei eventuale alianţe. De aceea am şi rugat-o pe fiica mea să înscrie la oficiul ăsta pentru denumiri…”, a spus preşedintele Traian Băsescu în septembrie 2011, în cadrul unei emisiuni a postului public de televiziune.

În schimb, preşedintele a evitat să spună dacă o asemenea mişcare ar trebui concretizată înainte de alegerile din 2012. „Nu ştiu, înainte, după, nu ştiu, dar preventiv trebuie să gândeşti politic (…) N-aş merge mai departe, decât să vă spun că este posibil să se creeze o alianţă sau că poate ar trebui creată”, a mai spus Băsescu.