Misiunea robotului Philae, plasat pe cometa „Ciuri” s-ar putea încheia

Aventura robotului Philae, plasat pe cometa 67P Ciuriumov-Gherasimenko, dar mut de câteva luni, se apropie de sfârșit: inginerii europeni vor încerca să îi mai trimită câteva comenzi, însă condițiile exterioare vor deveni prea ostile la sfârșitul lunii ianuarie pentru "supraviețuirea" aparatului.

13 ian. 2016, 09:04
Misiunea robotului Philae, plasat pe cometa „Ciuri” s-ar putea încheia

Duminică a mai fost încercată o manevră pentru a-l pune pe Philae în mișcare, vizând ameliorarea expunerii la Soare a panourilor solare ale micului robot laborator. Acesta a asolizat pe nucleul cometei în noiembrie 2014, dar nu a mai comunicat cu Pământul din 9 iulie, amintește marți AFP.

„Această tentativă nu ne-a permis din păcate să intrăm în contact cu Philae. Nu am primit niciun semnal”, a declarat AFP Stephan Ulamec de la agenția spațială germană DLR, cu sediul la Koln. Într-un scurt videoclip postat marți după-amiază pe internet, agenția DLR arată că Osiris, camera care se află pe sonda europeană Rosetta, a surprins imagini ale acestui moment. „Imaginile sunt în curs de analizare. Încercăm să distingem dacă există vreun nor de praf ce ar fi putut fi provocat de o schimbare a poziției robotului Philae”, lipsindu-l de lumină, afirmă expertul, scrie Agerpres.

Încetul cu încetul, speranța de a intra în contact cu Philae scade. „În zilele următoare vom mai trimite câteva comenzi la Philae și apoi vom trece în modul ascultare” pentru a verifica dacă trimite vreun semnal, spune Ulamec. „După aceea trebuie să fim realiști. Condițiile vor fi tot mai nefavorabile: lumina va scădea, temperaturile vor scădea și ele pe măsură ce Ciuri, însoțită de Rosetta, va continua să se depărteze de Soare. Va trebui să acceptăm să nu îl mai auzim pe Philae. Șansele să primim vreun semnal sunt foarte scăzute”, a adăugat Ulamec.

„Dacă până la sfârșitul lunii ianuarie nu se restabilește comunicația, totul se va termina”, susține și Philippe Gaudon, șef de proiect Rosetta la CNES, agenția spațială franceză de la Toulouse. La sfârșitul acestei luni, cometa se va afla la 300 de milioane de kilometri de Soare și, pentru a putea funcționa, Philae nu trebuie să scadă sub o temperatură interioară de—51 de grade. Apoi va intra în hibernare, fără speranță de trezire.

Oricum robotul va fi un erou interplanetar. După zece ani la bordul sondei Rosetta, Philae a realizat în 12 noiembrie 2014 o premieră istorică, asolizând pe cometa 67P Ciuriumov-Gherasimanko. După câteva salturi neprevăzute, s-a stabilizat la umbră, în poziția culcat. Echipat cu zece instrumente, robotul a lucrat 60 de ore, strângând prețioase date științifice și încetându-și activitatea în lipsa unei expuneri suficiente la Soare pentru bateriile sale solare. S-a „trezit” în 13 iunie și a stabilit câteva contacte cu Terra, dar nu a mai comunicat nimic de la jumătatea lunii iulie. „Antenele sale par orientate mai degrabă spre sol decât spre spațiu”, spune Gaudon. Specialiștii au încercat totul în ultimele luni pentru a intra din nou în contact cu robotul, care este probabil avariat. „Electronica generală — creierul — a fost avariat fără îndoială de un exces de căldură când cometa a fost cel mai aproape de Soare”, apreciază expertul francez. Și antenele se pare că au probleme. În plus, praful produs în timpul trecerii cometei în apropierea Soarelui s-a așezat probabil pe panourile solare, împiedicându-le să funcționeze”, remarcă Gaudon.

Aventura sondei Rosetta va continua până în septembrie, când este programată să se „așeze” cât de lin se poate pe Ciuri, urmând să sfârșească alături de Philae. Scopul misiunii Rosetta, desfășurată de Agenția Spațială Europeană (ESA), este o mai bună înțelegere a cometelor, martori ai genezei sistemului solar acum 4,6 miliarde de ani, cercetătorii sperând să găsească indicii în privința apariției vieții pe Pământ, încheie AFP.

Citeşte şi