Misiunea robotului Philae, plasat pe cometa „Ciuri” s-ar putea încheia

Aventura robotului Philae, plasat pe cometa 67P Ciuriumov-Gherasimenko, dar mut de câteva luni, se apropie de sfârșit: inginerii europeni vor încerca să îi mai trimită câteva comenzi, însă condițiile exterioare vor deveni prea ostile la sfârșitul lunii ianuarie pentru "supraviețuirea" aparatului.
Iulian Tudor
13 ian. 2016, 09:04
Misiunea robotului Philae, plasat pe cometa

Duminică a mai fost încercată o manevră pentru a-l pune pe Philae în mișcare, vizând ameliorarea expunerii la Soare a panourilor solare ale micului robot laborator. Acesta a asolizat pe nucleul cometei în noiembrie 2014, dar nu a mai comunicat cu Pământul din 9 iulie, amintește marți AFP.

„Această tentativă nu ne-a permis din păcate să intrăm în contact cu Philae. Nu am primit niciun semnal”, a declarat AFP Stephan Ulamec de la agenția spațială germană DLR, cu sediul la Koln. Într-un scurt videoclip postat marți după-amiază pe internet, agenția DLR arată că Osiris, camera care se află pe sonda europeană Rosetta, a surprins imagini ale acestui moment. „Imaginile sunt în curs de analizare. Încercăm să distingem dacă există vreun nor de praf ce ar fi putut fi provocat de o schimbare a poziției robotului Philae”, lipsindu-l de lumină, afirmă expertul, scrie Agerpres.

Încetul cu încetul, speranța de a intra în contact cu Philae scade. „În zilele următoare vom mai trimite câteva comenzi la Philae și apoi vom trece în modul ascultare” pentru a verifica dacă trimite vreun semnal, spune Ulamec. „După aceea trebuie să fim realiști. Condițiile vor fi tot mai nefavorabile: lumina va scădea, temperaturile vor scădea și ele pe măsură ce Ciuri, însoțită de Rosetta, va continua să se depărteze de Soare. Va trebui să acceptăm să nu îl mai auzim pe Philae. Șansele să primim vreun semnal sunt foarte scăzute”, a adăugat Ulamec.

„Dacă până la sfârșitul lunii ianuarie nu se restabilește comunicația, totul se va termina”, susține și Philippe Gaudon, șef de proiect Rosetta la CNES, agenția spațială franceză de la Toulouse. La sfârșitul acestei luni, cometa se va afla la 300 de milioane de kilometri de Soare și, pentru a putea funcționa, Philae nu trebuie să scadă sub o temperatură interioară de—51 de grade. Apoi va intra în hibernare, fără speranță de trezire.

Oricum robotul va fi un erou interplanetar. După zece ani la bordul sondei Rosetta, Philae a realizat în 12 noiembrie 2014 o premieră istorică, asolizând pe cometa 67P Ciuriumov-Gherasimanko. După câteva salturi neprevăzute, s-a stabilizat la umbră, în poziția culcat. Echipat cu zece instrumente, robotul a lucrat 60 de ore, strângând prețioase date științifice și încetându-și activitatea în lipsa unei expuneri suficiente la Soare pentru bateriile sale solare. S-a „trezit” în 13 iunie și a stabilit câteva contacte cu Terra, dar nu a mai comunicat nimic de la jumătatea lunii iulie. „Antenele sale par orientate mai degrabă spre sol decât spre spațiu”, spune Gaudon. Specialiștii au încercat totul în ultimele luni pentru a intra din nou în contact cu robotul, care este probabil avariat. „Electronica generală — creierul — a fost avariat fără îndoială de un exces de căldură când cometa a fost cel mai aproape de Soare”, apreciază expertul francez. Și antenele se pare că au probleme. În plus, praful produs în timpul trecerii cometei în apropierea Soarelui s-a așezat probabil pe panourile solare, împiedicându-le să funcționeze”, remarcă Gaudon.

Aventura sondei Rosetta va continua până în septembrie, când este programată să se „așeze” cât de lin se poate pe Ciuri, urmând să sfârșească alături de Philae. Scopul misiunii Rosetta, desfășurată de Agenția Spațială Europeană (ESA), este o mai bună înțelegere a cometelor, martori ai genezei sistemului solar acum 4,6 miliarde de ani, cercetătorii sperând să găsească indicii în privința apariției vieții pe Pământ, încheie AFP.

Citeşte şi

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Ce pensie va avea Gigi Becali de la 1 august 2025, după decizia luată de Guvernul Bolojan
Capital.ro
Fotbalul românesc își ia rămas-bun de la un nume istoric. Era o adevărată legendă. Echipa a anunțat vestea tristă
Playtech.ro
Bila de aluminiu, trucul care te ajută să combați canicula. Cum se foloseşte pentru a nu simţi căldura excesivă din casă
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Gigi Becali șochează România: Nu vreau pensie! Mai dau 100, să se facă bugetul!
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod roșu de caniculă! Meteorologii ANM au emis avertizări pentru 15 județe
Cancan.ro
Ilie Bolojan desființează pensiile speciale! Anunțul care dinamitează România
Playsport.ro
O Dacie cât un apartament: Adevărul despre lupta românilor de rând pentru o mașină în...
Capital.ro
Avertisment dur de la ING Bank Romania. Ce se va întâmpla în România lunile următoare. Cetățenii, afectați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Locul de muncă plătit cu 100.000 de euro pe an. Este cel mai accesat domeniu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună