MISTER: O specie rară de papagal, redescoperită după 15 ani VIDEO

Un mic papagal albastru, asemeni lui Blu din celebrul desen animat "Rio", specie din care au rămas doar 130 de exemplare în lume și toate în captivitate, a fost zărit în natură, la peste 15 ani de la dispariția sa din nord-estul Braziliei, transmite sâmbătă AFP.

25 iun. 2016, 14:14
MISTER: O specie rară de papagal, redescoperită după 15 ani VIDEO

„Este o veste bună, dar un mister”, a declarat Pedro Develey, director al Societății de conservare a păsărilor SAVE Brasil, potrivit Agerpres.

„Originea acestui ararinha azul sau, pe numele său științific, Cyanopsitta spixii, este nesigură. A fost poate ținut în captivitate fără autorizație, iar proprietarul i-a dat drumul pentru a evita necazurile”, a afirmat Develey, amintind că ministerul brazilian al Mediului a desfășurat recent o operațiune de amploare în regiune împotriva traficului de animale.

Papagalul a fost filmat săptămâna trecută de locuitori din Curaca (statul Bahia, nord-est), angajați în proiectul „Ararinha în natură” de reintroducere a acestei specii în mediul înconjurător, în parteneriat cu SAVE Brasil.

În septembrie 2000, ultimul ara albastru care trăia în libertate în lume a dispărut din habitatul său, zona semi-aridă Curaca, probabil capturat sau ucis de traficanți de păsări. Majoritatea celor 130 de exemplare din captivitate se află în Qatar și numai 12 în Brazilia. „Când vor exista 150 de exemplare din specie, va începe faza de reintroducere în natură”, precizează Develey.

La sfârșitul lunii decembrie 2014, Institutul brazilian Chico Mendes a anunțat nașterea „pentru prima oară în 14 ani” a doi papagali albaștri într-un centru de creștere științific din Sao Paulo.