Misterele ştiinţei: Apa descoperită pe Lună are aceeaşi origine ca apa de pe Terra

Apa descoperită în mantaua Lunii are aceeaşi origine ca apa de pe Terra, provenind din meteoriţi primitivi, afirmă oamenii de ştiinţă, citaţi de maxisciences.com.
Alina Costache
11 mai 2013, 12:30
Misterele ştiinţei: Apa descoperită pe Lună are aceeaşi origine ca apa de pe Terra

În urmă cu 4,5 miliarde de ani, Luna s-a format prin acumularea unor deşeuri spaţiale în fuziune, rezultate din impactul dintre protoplaneta Theia (de mărimea planetei Marte) şi Terra primitivă. Potrivit oamenilor de ştiinţă, căldura degajată în urma acestei coliziuni ar fi trebuit să împiedice elementele care alcătuiesc apa (hidrogen şi oxigen) să fie prezente în straturile profunde ale Lunii, întrucât aceste elemente ar fi trebuit să se evapore, scrie maxisciences.com, citată de Mediafax.

Cu toate acestea, dispozitivele spaţiale lansate de NASA, alături de eşantioanele lunare aduse pe Terra de misiunile Apollo au confirmat prezenţa apei pe Lună, atât în scoarţă, cât şi în profunzimile sale. Această descoperire datează de mai mulţi ani şi i-a intrigat pe cercetători, care au dorit să determine originea acelor molecule de apă lunară.

Savanţii au cercetat în amănunt hidrogenul descoperit în cristalele şi în fragmentele sticloase descoperite în rocile lunare şi se pare că au aflat un răspuns. Potrivit unui studiu publicat recent în revista Science, acest element chimic, la fel ca apa găsită pe Lună, ar avea aceeaşi origine ca hidrogenul şi apa de pe Terra. Această concluzie este susţinută de analiza izotopilor de hidrogen şi mai ales a celor de deuteriu (izotop al hidrogenului cu un neutron), care a dovedit cu un grad de precizie de 98% că originea hidrogenului din apa de pe Terra este aceeaşi cu originea acelor roci: din apa existentă pe meteoriţii primitivi.

Alberto Saal, coordonatorul studiului, geochimist la Universitatea Brown din Statele Unite, afirmă că raportul deuteriu / hidrogen din apa de pe Terra şi cel din eşantioanele lunare sunt identice cu cele descoperite în meteoriţii provenind din centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter.

De fapt, această apă ar proveni din meteoriţii primitivi situaţi în părţile exterioare ale centurii de asteroizi, cunoscuţi pentru faptul că sunt bogaţi în anumite elemente, inclusiv în apă.

Pornind de la aceste constatări, oamenii de ştiinţă au emis ipoteza potrivit căreia apa era prezentă pe Terra înainte de formarea Lunii şi că aceasta din urmă ar fi „recuperat” o parte din această apă de origine terestră în momentul formării sale. „Explicaţia cea mai simplă ar fi aceea că apa exista deja pe proto-Terra în momentul acelui impact uriaş. O parte din acea apă a supravieţuit impactului, iar rezultatul îl vedem pe Lună„, a declarat Alberto Saal.

Misterul a fost elucidat însă doar parţial, întrucât acest scenariu nu rezolvă problema evaporării apei, fenomen care ar fi trebuit să fie generat de căldura uriaşă degajată de coliziunea aflată la originea procesului de formare a Lunii. Acea căldură ar fi trebuit să facă imposibilă prezenţa apei pe Lună.

Cum a putut o parte din acea apă să supravieţuiască?„, se întreabă oamenii de ştiinţă. „Într-un anumit fel, impactul nu a cauzat dispariţia întregii cantităţi de apă. Însă noi nu cunoaştem deocamdată motivul din spatele acestui fenomen„, a adăugat Alberto Saal. Acelaşi cercetător consideră că oamenii sunt încă departe de a cunoaşte toate procesele importante care au loc în timpul formării planetelor şi a sateliţilor lor.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Singurul cartier dormitor din București în care se găseau 6 întreprinderi, metrou și peste 3.000 de apartamente. 8.000 de oameni lucrau non stop, existau școli, creșe și grădinițe pentru copii
Capital.ro
Ne-a părăsit cea mai mare actriță. A fost un simbol. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Nu va fi uitată
Playtech.ro
Jumătate din pensie, oprită de autorităţi, în iunie. Zeci de mii de pensionari, în pericol de poprire
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
Anunțul cutremurător despre fiul lui Ionel Ganea. Soția fostului fotbalist, Monica, a confirmat totul. Ți se rupe sufletul
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Bolojan: Pensionarii militari au fost mințiți. Ce se întâmplă cu pensiile lor
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Întreruperi de curent în România, în perioada 12-16 mai. Lista județelor afectate
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în lumea muzicii. Ne-a părăsit cel mai mare cântăreț: A atins milioane de oameni din întreaga lume
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Dorința incredibilă a unui tată care și-a lăsat fetița de 2 ani să moară în mașină. În timp ce canicula o ucidea pe copilă, bărbatul se juca pe consolă
Horoscop Luni, 12 mai 2025. Zodia care se dedică astăzi în totalitate iubirii
MediaFlux
Se dau bani pentru mame! Vizate sunt femeile cu venituri mici! Câți bani primesc de la stat în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve