Misterioase globuri de plasmă, surprinse de Hubble în apropierea unei stele muribunde

Telescopul Spațial Hubble, aparținând NASA, a surprins niște misterioase globuri de plasmă de dimensiunea unor planete, care treceau cu mare viteză pe lângă steaua V Hydrae, aflată la aproximativ 1.200 de ani lumină distanță de Pământ, conform unui material publicat vineri de SPACE.com.
Iulian Tudor
08 oct. 2016, 09:43
Misterioase globuri de plasmă, surprinse de Hubble în apropierea unei stele muribunde

Globurile de plasmă, fiecare de cel puțin două ori mai mari decât planeta Mercur și mai fierbinți decât suprafața Soarelui, se deplasau atât de repede prin spațiu încât ar avea nevoie de mai puțin de 30 de minute pentru a străbate distanța dintre Pământ și Lună (384.472 kilometri), conform unui comunicat dat publicității de NASA’s Jet Propulsion Laboratory. Observațiile desfășurate până în prezent indică faptul că aceste bizare „ghiulele” de plasmă apar cu regularitate, la fiecare 8 ani și 6 luni, în ultimele (cel puțin) 4 secole.

Globurile de gaze extrem de fierbinți au fost observate în apropierea stelei V Hydrae, o gigantă roșie. Gigantele roșii sunt stele aflate aproape de sfârșitul vieții, care își termină combustibilul de fuziune nucleară și încep să-și extindă straturile exterioare. Iar cum aceste globuri de plasmă nu aveau cum să provină de pe steaua muribundă, astronomii sunt de părere că V Hydrae ar putea avea o stea companion, încă neobservată, care ar fi responsabilă de acest fenomen, conform unui nou studiu.

„Conform acestei noi teorii, steaua companion ar trebui să fie plasată pe o orbită eliptică care o aduce în apropierea atmosferei dilatate a gigantei roșii la fiecare 8 ani și 6 luni. Odată ce steaua companion intră în contact cu atmosfera gigantei roșii, începe să acumuleze gaze fierbinți. Acestea formează formează un disc de acreție în jurul stelei companion, disc care joacă rolul de rampă de lansare pentru uriașele globuri de plasmă”, explică NASA.

„Noi sugerăm că aceste globuri de gaze ultrafierbinți, produse în acest stadiu târziu al vieții stelare, contribuie la formarea structurilor observate în nebuloasele planetare”, a precizat coordonatorul noului studiu, Raghvendra Sahai, cercetător la NASA’s Jet Propulsion Laboratory din California.

La sfârșitul vieții unei stele, în timpul etapei de gigantă roșie, straturile exterioare ale stelei sunt eliminate prin pulsații și prin puternicul vânt solar. Fără aceste straturi opace nucleul rămas al stelei strălucește intens și este foarte fierbinte. Radiațiile ultraviolete emise de acest nucleu ionizează straturile exterioare eliminate ale stelei, formând o așa-numită nebuloasă planetară.

Noul studiu a pornit de la observațiile stelei V Hydrae realizate de Hubble între 2002 și 2004 și apoi între 2011 și 2013. Alte observații suplimentare au fost desfășurate prin intermediul telescopului Submillimeter Array din Hawaii.

Aceste observații au produs o nouă surpriză. Aceste globuri de plasmă nu sunt „aruncate” în aceeași direcție la fiecare 8 ani și 6 luni, probabil din cauza fluctuațiilor produse în discul de acreție din jurul stelei companion.

„Această descoperire a fost foarte surprinzătoare dar și foarte plăcută pentru că ne-a ajutat să explicăm și alte lucruri misterioase pe care le-am obbservat în legătură cu această stea dar și cu altele” a mai susținut Raghvendra Sahai.

Acest studiu a fost publicat pe larg între paginile ultimului număr al revistei The Astrophysical Journal.

Citeşte şi NASA, despre ameninţarea asteroizilor: „E doar o chestiune de timp”

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”