Misteriosul tunel antic care deschide poarta Iadului

Pe malul Golfului Napoli există un tunel care stă cufundat de milenii în mister şi în jurul căruia au fost clădite numeroase legende aflate la graniţa adevărului.

09 sept. 2014, 08:32
Misteriosul tunel antic care deschide poarta Iadului

Cunoscut sub numele de Phlegraean, acesta este un câmp pustiu, necultivat de mai multe sute de ani, scrie efemeride.ro. În dedesubturi, se află structura despre care se spune că ar exista încă din timpul Imperiul Roman şi că ar fi fost drumul spre poarta iadului. Zona, fiind una vulcanică este presărată cu diverse găuri pe care se poate vedea cu ochiul liber cum iese fumul. Probabil că pornind de la aceste aspecte vizuale, de-a lungul timpului, s-au născut şi legendele despre iad.

Citeşte şi Profeţia care DĂ FIORI ROMÂNILOR. Un prezicător celebru a prezis cum va începe al Treilea Razboi Mondial

Cea mai cunoscută dintre legendele despre tunelul iadului o are în centrul atenţiei pe Cumæan Sibila, care l-a ghidat pe Eneas într-o călătorie iniţiatică spre adâncurile iadului.

Motivul călătoriei poate fi cunoaşterea Lumii Celeilalte, o călătorie la Domnul pentru a primi răsplată sau o călătorie pentru a primi un sfat. Dorința lui Eneas este aceea de a coborî în Infern, pentru a-şi întâlni tatăl. Coborâre simbolică, o catabază, pentru a afla, pentru a primi un sfat din dorință de cunoaştere.

Citeşte şi APOCALIPSA A ÎNCEPUT. De ce ziua mai are doar 16 ore în loc de 24

Coborâre simbolică, o catabază, pentru a afla, pentru a primi un sfat din dorință de cunoaştere, o coborâre la origini, în inconştient, un drum la centru. Călătoria în Infern poate fi resimțită ca o autoapărare şi o autojustificare, nu ca o autopedepsire. Eneas are de îndeplinit pentru „trecere” câteva ritualuri: „O crenguță de aur – Vargă mlădie şi frunzele – arbor stufos o ascunde. / Şi-i închinată Junonei în iad [….] / Nu este dat să pătrundă a pământului tainiță-afundă, fără-a-i culege-nainte copacului rodul de aur.”

Eneas are ca însoțitor şi călăuză, în călătoria prin Infern, pe Preoteasa Sibila, înduplecându-l totodată pe luntraşul şi vameşul Caron să-l treacă dincolo de Stix.

În cele din urmă Eneas îl întâlneşte pe tatăl său în iad, după care preoteasa Sibilia i-a oferit mai multe pergamente în care era notat adevărul absolut. Aceste suluri au fost ascunse sub o piatră imensă din ceea ce a fost cunoscut Templul lui Jupiter. Se crede că aceast templu s-a aflat în imediata vecinătate a tunelului care leagă lumea reală de cea a iadului.

De-a lungul timpului, au existat numeroase expediţii arheologice, care au avut menirea să descopere adevărul cu privire la informaţiile pe care le oferă legenda de mai sus. Nu se poate spune cu exactitate dacă tunelul în cauză duce spre iad, dar se poate spune că în trecut, atunci când Vezuviu erupsese, tunelul cu pricina putea fi încălzit de lavă şi plin de fum. Un astfel de cadru poate induce în orice moment ideea de iad, motiv pentru care numeroase legende sugerează că poarta spre lumea de apoi se află în Italia.