Misterul atacurilor acustice asupra diplomaţilor americani din Cuba se adânceşte: Preşedintele Castro încearcă să dea o explicaţie

Preşedintele cubanez, Raul Castro, a primit marţi o delegaţie de parlamentari americani în vizită pe insulă pentru a discuta despre misterioasele atacuri acustice care ar fi afectat sănătatea diplomaţilor americani în post la Havana.

21 feb. 2018, 06:41
Misterul atacurilor acustice asupra diplomaţilor americani din Cuba se adânceşte: Preşedintele Castro încearcă să dea o explicaţie

„În cursul reuniunii, au avut schimburi de păreri în chestiuni care prezintă interes pentru cele două ţări”, a informat un comunicat oficial al guvernului cubanez, fără alte precizări.

Delegaţia, condusă de Patrick Leahy – senator democrat de Vermont -, a sosit duminică în Cuba pentru a aborda o serie de chestiuni cu guvernul de la Havana, în special cea a „atacurilor acustice” care ar fi fost desfăşurate împotriva diplomaţilor americani între sfârşitul lui 2016 şi vara lui 2017.

Carlos Fernandez de Cossio, director general pentru Statele Unite în cadrul Ministerului cubanez de Externe, i-a primit luni pe membrii Congresului american.

El le-a dat asigurări că „nu există nicio dovadă a unor atacuri împotriva diplomaţilor americani în Cuba”, a declarat Johana Tablada, numărul doi în acest serviciu, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Fiul cel mare al lui Fidel Castro s-a sinucis. Fidelito suferea de depresie

Din delegaţia condusă de senatorul Patrick Leahy mai fac parte senatorii democraţi Ron Wyden de Oregon şi Gary Peters de Michigan, reprezentanta democrată de Florida Kathy Castor şi reprezentanţii democraţi Jim McGovern de Massachusetts şi Susan Davis de California. Patrick Leahy este unul dintre cei mai înflăcăraţi apărători ai dezgheţului relaţiilor dintre Cuba şi Statele Unite care a început în decembrie 2014 sub administraţia Barack Obama, după mai mult de o jumătate de secol de tensiuni.

Peste 30 de diplomaţi americani, dar şi canadieni, precum şi familiile lor au manifestat simptome îngrijorătoare în 2016 şi 2017. Aceste atacuri cu origine necunoscută au provocat pierderi ale auzului, tulburări cognitive şi ale somnului unui număr de 24 de diplomaţi în post la Havana.
Autorităţile cubaneze au dezminţit oficial orice implicare şi şi-au exprimat regretul pentru lipsa de cooperare a Washingtonului în anchetă.


loading...
Partenerii noștri