Misterul ATACURILOR ACUSTICE din Cuba: Havana neagă orice implicare

Reprezentanţi americani de rang înalt s-au dus în Cuba după două noi misterioase "atacuri acustice" semnalate în iunie contra unor diplomaţi de la Ambasada Statelor Unite la Havana, a declarat o sursă oficială.

25 iul. 2018, 09:17
Misterul ATACURILOR ACUSTICE din Cuba: Havana neagă orice implicare

De la sfârşitul lui 2016, în total 26 de diplomaţi americani au manifestat simptome asemănătoare celor resimţite în urma unei comoţii sau unui uşor traumatism cerebral – dureri de cap, ameţeli, acufene, tulburări cognitive sau de vedere, pierderi de auz, cazuri de insomnie şi epuizare.

„Francisco Palmieri, secretar de Stat adjunct însărcinat cu Afaceri în emisfera occidentală, William Todd, secretar adjunct al Administraţiei, şi Michael Evanoff, secretar adjunct cu Securitatea Diplomatică, s-au dus la Havana pentru a vizita personalul Ambasadei în lumina unor noi atacuri contra unor diplomaţi americani la Ambasadă”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Aceşti demnitari au plecat de la Havana marţi după-amiaza.

Autorităţile americane bănuiesc că demnitarii ar fi suferit de diminuarea auzului, diferite tulburări de cogniţie, tulburări  de somn de diferite intensităţi şi alte atacuri de origine necunoscută din zona acestor senzaţii.

La 28 iunie, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert, anunţa că ”în urma unei evaluări medicale complete”, s-a conchis că alţi doi funcţionari prezentau efecte asupra sănătăţii similare celor semnalate de alţi 24 de membri ai comunităţii diplomatice americane la Havana.

Serviciile de informaţii şi experţi medicali americani anchetează de peste un an şi nu au identificat cauza.

Cuba a respins mereu orice implicare în aceste incidente.