Misterul focilor descoperite moarte pe plajele din Alaska. Oamenii de ştiinţă fac investigaţii

Cel puţin 60 de foci au fost descoperite moarte de-a lungul plajelor mărilor Bering şi Chukchi din nord-vestul statului american Alaska, iar oamenii de ştiinţă încearcă să afle ce a provocat decesul acestora, a anunţat miercuri Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei (NOAA) din Statele Unite, citată de Reuters.

13 iun. 2019, 07:21
Misterul focilor descoperite moarte pe plajele din Alaska. Oamenii de ştiinţă fac investigaţii

Animalele moarte – foci cu barbă, pestriţe şi inelate – au fost găsite în regiuni cuprinse între limita sudică a Strâmtorii Bering şi ţărmurile Mării Chukchi, dincolo de cerul polar, a indicat NOAA.

Gheaţa din mările Bering şi Chukchi este mult mai rară decât în mod normal, iar temperaturile de la suprafaţa apei au fost mult mai ridicate decât de obicei, potrivit rapoartelor oamenilor de ştiinţă şi ale agenţiei. Motivul aflat la baza decesului focilor este însă deocamdată necunoscut, a precizat Julie Speegle, purtătoare de cuvânt din Alaska pentru NOAA Fisheries.

”Ne mobilizăm să ajungă acolo specialiştii în mamifere marine şi partenerii noştri pentru a preleva unele mostre”, a adăugat Speegle. Cauza ”ar putea fi propagarea dăunătoare a algelor. Ar putea fi multe lucruri”, a completat ea, potrivit Agerpres

Marea Bering este aproape în totalitate lipsită de gheaţă, iar topirea din timpul verii a intervenit cu aproape trei săptămâni mai devreme decât în mod normal, în timp ce perioada de topire din Marea Chukchi este cu circa o lună înainte de termenul obişnuit, potrivit lui Brian Brettschneider, climatolog la Universitatea Alaska din Fairbanks.

Citeşte şi O imagine cu o focă având pe cap o pungă a declanşat o dezbatere online pe tema utilizării plasticului

Luna trecută, temperaturile de la suprafaţa mării de-a lungul liniilor de coastă din Marea Bering şi sudul Mării Chukchi au depăşit chiar şi cu 4,5 grade Celsius valorile obişnuite şi se menţin peste cele normale şi săptămâna aceasta, potrivit informaţiilor NOAA, informează Agerpres.

Focile cu barbă, pestriţe şi inelate au nevoie de gheaţa de pe mare pe care o folosesc drept platformă în timp ce caută hrană, dar şi când se odihnesc şi îşi cresc puii. Focile cu barbă şi inelate sunt incluse pe lista speciilor ameninţate cu dispariţia – Endangered Species Act – din SUA.

Primele consemnări privind focile găsite decedate au fost făcute în luna mai de localnici şi de un biolog din cadrul Serviciului Parcurilor Naţionale. Acestea coincid cu înmulţirea cazurilor de balene cenuşii găsite moarte de-a lungul Coastei de Vest, din California până în Alaska, notează Reuters. Decesul balenelor este tratat drept un ”eveniment neobişnuit de mortalitate”, clasificare care autorizează demararea unor anchete speciale.


loading...