Misterul Giulgiului din Torino, rezolvat: Nu este un fals medieval, susţine un nou studiu

Cu puţin timp înainte de Paştele catolic, un nou studiu susţine că Giulgiul din Torino nu este un fals medieval, ci ar putea fi chiar pânza cu care a fost înfăşurat trupul lui Iisus.

28 mart. 2013, 17:27
Misterul Giulgiului din Torino, rezolvat: Nu este un fals medieval, susţine un nou studiu

Consistenţa materialului este similară celor folosite la înmormântările de acum 2.000 de ani, potrivit celor mai recente informaţii.

Detaliile studiului sunt descrise într-o carte, lansată cu câteva zile înaintea Paştelui catolic, sărbătorit duminica aceasta. Mai mult, sâmbătă, Giulgiul din Torino va fi filmat într-o transmisiune live, cu ocazia Înălţării Domnului.

Secole întregi, cercetătorii au dezbătut autenticitatea Giulgiului, care este ţinut într-o cameră securizată, în Catedrala din Torino. Materialul poartă o imagine ştearsă a trupului unui bărbat înalt, cu păr lung şi cu barbă, şi pare a fi pătat de sângele provenit de la picioarele sale şi de la încheieturi, răni precum cele ale lui Iisus Hristos, suferite atunci când a fost crucificat.

Noile informaţii apar în cartea Il Mistero della Sindone (Misterul Giulgiului), ce va fi publicată în Vinerea Marea. Autorii, profesorul Giulio Fanti, expert în măsurare mecanică şi termică la Universitatea din Padova şi jurnalistul Saverio Gaeta, au examinat câteva fibre din Giulgiu şi le-au comparat cu mostre de materiale care datează din anul 3.000 î.Hr. şi până în era modernă, pentru a vedea dacă Giulgiul este un fals medieval.

Trei teste au fost esenţiale studiului: două chimice şi unul mecanic. Potrivit acestor teste, Giulgiul provine din anii 300 î.Hr. – 400 d.Hr, ce curpind perioada în care a trăit Iisus. Experţii nu pot explica, însă, cum a fost realizată imaginea de pe giulgiu.

În anul 1988 au fost realizate teste cu Carbon 14, ce au estimat că Giugliul ar proveni din anii 1260-1390. Unii cercetători au precizat, însă, că materialul a fost modificat de-a lungul timpului de apă şi de incendii, distorsionând rezultatele. De atunci, au existat mai multe cereri pentru noi teste asupra Giulgiului, însă Biserica a refuzat. De aceea, profesorul Fanti şi echipa sa au folosit fibrele care au fost testate şi în 1988.

Înainte de a se retrage, în luna februarie, Papa Benedict al XVI-lea a permis ca Giulgiul să fie expus publicului, ca un „ultim cadou” către milioanele de catolici.

Televiziunea de stat din Italia va difuza sâmbătă, în direct, imagini ale Giulgiului, deşi se crede accesul general al publicului va fi permis abia în 2025, data următoarei expuneri publice.