Misterul iahtului Șeherezada, în valoare de 700 de milioane $. Vladimir Putin ar fi proprietarul FOTO

Misterul iahtului Șeherezada, în valoare de 700 de milioane $. Ambarcaţiunea de 140 de metri și cu șase etaje, din Toscana, Italia, este subiect momentului, oamenii întrebându-se cine este, de fapt, proprietarul.

24 mart. 2022, 23:24

Misterul iahtului Șeherezada.  „Este cel mai mare iaht pe care l-am văzut vreodată aici. Sunt oameni care îl curăță în permanență. Ultima dată când l-am văzut părăsind portul a fost anul trecut. Cu toții ne întrebăm cine este proprietarul”, a declarat pentru The Guardian Suzy Dimitrova, propriatara unei bărci de agrement.

Iahtul Șeherezada, despre care se spune că valoarează 700 de milioane de dolari, este obiectul unei investigații a autorităților italiene, pentru potențiale legături cu oligarhii sancționați. Activiștii care îl susțin pe Alexei Navalnîi nu au nicio îndoială că iahtul este al președintelui rus Vladimir Putin.

Citeşte şi: Vladimir Putin, o nouă mutare surpriză prin care driblează sancţiunile Occidentului

La începutul acestei luni, jurnalista de investigație Maria Pevcik și activistul anticorupție Georgi Alburov au spus că toți membrii echipajului, mai puțin căpitanul, sunt ruși. Ei au intrat în posesia unui document care conține informația, datat în decembrie 2020. Într-un videoclip publicat pe YouTube, cei doi susțin că o parte a personalului iahtului a lucrat pentru Serviciul Federal de Protecție (FSO) din Rusia, o agenție care se ocupă de securitatea oficialilor de rang înalt, inclusiv Putin.

Activiștii, care au solicitat autorităților italiene să sechestreze iahtul, au spus că aceste informații despre personal dovedesc că iahtul îi aparține lui Putin. „Sunt angajați ai statului, personal militar și călătoresc în mod regulat în Italia pentru a lucra la misteriosul iaht”, a scris Pevchik pe Twitter, potrivit Daily Mail.

Volodimir Zelenski a cerut Italiei să sechestreze iahtul Șeherazada

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Italiei să sechestreze iahtul, adăugând că Putin și oligarhii lui au fost frecvent în vacanță în Italia și autoritățile de aici ar trebui să le sechestreze bunurile. „Nu fiți o stațiune pentru criminali. Sechestrați toate imobilele, conturile și iahturile, de la Șeherezada până la cele mai mici”, a spus Zelenski.

Iahtul Șeherezada poate fi văzut acum doar printr-un gard, aflându-se acostat în șantierul naval pentru reparații programate să fie finalizate anul viitor. Șantier naval este deținut de The Italian Sea Group, companie care reamenajează și construiește iahturi de lux.

Italian Sea Group a precizat într-o declarație de presă că va continua să facă reparațiile de 6 milioane de euro și potrivit documentelor aflate în posesia companiei, nava „nu este în proprietatea președintelui rus Vladimir Putin” și nici nu este deținută de un cetățean rus aflat pe lista de sancțiuni.

O sursă de la poliția financiară din Carrara a spus că se știe cine este proprietarul și se va face în curând un anunț.